Nederland wint overtuigend van Letland

Het was zondag, 16 november, een aparte avond voor Guus Hiddink. In het duel Nederland – Letland stond niet alleen deelname aan het EK 2016 op het spel. Wanneer er niet gewonnen zou worden, zou Hiddink opstappen als bondscoach van Oranje. Het werd echter een gemakkelijke avond voor Oranje.

Samenvatting Nederland – Letland

Oranje begon de eerste helft voortvarend. Een aanval, ingeleid door Arjen Robben, zorgde voor het eerste schot van de wedstrijd. En hoe. Ibrahim Afellay haalde vol uit, waarna de bal op de paal belandde. De toon was gezet.

In de vijfde minuut was de tweede kans van de wedstrijd; en het was gelijk raak! Arjen Robben gaf een mooie voorzet richting het zestienmetergebied. Robin van Persie stond op de juiste plek en kopte de bal krachtig tegen het net. Waar de ploeg van Hiddink de afgelopen wedstrijden vaak een vroege goal moest incasseren, maakte het zondagavond zélf die vroege 1-0.

Na de goal van de aanvoerder ging Oranje vlot op zoek naar de 2-0. De ploeg was dan ook velen malen beter dan de Letten. Nederland creëerde veel kansen, maar het doel werd telkens nét niet gevonden. In de 35ste minuut was het dan raak. Arjen Robben schoot, na een goede individuele actie, prachtig raak: 2-0.

De derde goal in de eerste helft, was snel daarna een feit. Afellay gaf een goede voorzet vanaf de linkerkant, waarna Huntelaar de bal makkelijk binnen kon tikken: 3-0, in de 41ste minuut. De ploeg van Hiddink vertrok met opgeheven hoofd richting de kleedkamer.

Oranje begon de tweede helft, zoals verwacht, aanvallend. Echter, grote kansen bleven in de eerste tien minuten uit. In de 57ste minuut vuurde Robben dan een mooie vrije trap af. De bal belandde door een mooie curve op de lat.

Het Nederlands elftal leek de 3-0 wel een mooie stand te vinden. De ploeg creëerden weinig grote kansen meer, en het werd ietwat slordig achterin. Toch kwam die 4-0 in de 76ste minuut. Een corner van Sneijder werd doorgekopt door Van Persie, waardoor Bruma de bal makkelijk binnen kon tikken.

Vlak daarna, in de 82ste minuut, maakte Robben alweer de 5-0. De vleugelspeler kwam, net zoals bij de 2-0, mooi naar binnen en schoot de bal met een schone curve achter de Letse doelman.

Klaas-Jan Huntelaar was duidelijk op jacht naar zijn tweede treffer van de avond. Ook die kwam nog. De spits schoot de bal mooi in het doel: 6-0. En daarmee kwam het vierde EK-kwalificatieduel tot een einde.

Oranje wint overtuigend, waardoor Hiddink bondscoach van Oranje blijft. Ook loopt de ploeg van Hiddink in op de nummer één en twee (IJsland en Tsjechië) van de EK-kwalificatiereeks.

Stand EK kwalificatie Nederlands elftal

IJsland 3 – 9
Tsjechië 3 – 9
Nederland 4- 6
Letland 4 – 2
Kazachstan 3 – 1
Turkije 3 – 1

Overige wedstrijden EK Kwalificatie poule A

20:45 uur | Tsjechië – IJsland
20:45 uur | Turkije – Kazachstan

Scoreverloop  Nederland – Letland:

1-0 | Robin van Persie ‘5
2-0 | Arjen Robben ’35
3-0 | Klaas-Jan Huntelaar ’41
4-0 | Jeffrey Bruma ’76
5-0 | Arjen Robben ’82
6-0 | Klaas-Jan Huntelaar ’89

Opstellingen Nederland – Letland:

Opstelling Nederland: Cillessen; Van der Wiel, Bruma, De Vrij, Willems; Afellay (’68 Depay), Blind (’20 Clasie), Sneijder, Robben; Huntelaar, Van Persie (’80 Wijnaldum).

Opstelling Letland: Kolinko, Gabovs, Dubra, Gorkss, Kurakins, Ikaunieks, Zjuzins, E. Visnakovs, Fertovs, A. Visnakovs, Sabala

Bijzonderheden  Nederland – Letland:

– ’20 Blessure bij Daley Blind. De middenvelder wordt vervangen door Jordy Clasie.

Voorbeschouwing Nederland – Letland

– Er ligt een enorme druk op de schouders van Guus Hiddink. De bondscoach van Oranje verloor vier van de eerste vijf duels, waarna hij uitsprak op te stappen als bondscoach, wanneer zijn ploeg niet wint in het duel Nederland – Letland.

– Nederland – Letland wordt gespeeld in de Amsterdam ArenA, de thuisbasis van Ajax, waar internationals Jasper Cillessen, Joël Veltman en Ricardo van Rhijn hun thuiswedstrijden in clubverband spelen.

– Oranje staat momenteel derde in de kwalificatiepoule met 3 punten uit 3 wedstrijden. Alleen tegen Kazachstan (3-1) werd er gewonnen; in duel met Tsjechie (2-1) en IJsland (2-0) werd er verloren. Tegenstander Letland staat op de vierde plek, met één punt minder dan Nederland.

– Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar beginnen allebei in de basis bij Nederland – Letland. De twee spitsen zijn normaal gesproken elkaars concurrenten zijn, maar ze spelen vandaag samen. Huntelaar speelt in de spits, waardoor Van Persie (op papier) op de rechterplank zal fungereren. Arjen Robben maakt de driemans aanvalslinie compleet.

– Verder zal Daley Blind vlak voor de verdediging gaan spelen. Die verdediging bestaat uit Gregory van der Wiel, Stefan de Vrij, Jefrrey Bruma en Jetro Willems. Het middenveld zal bestaan uit Wesley Sneijder en Ibrahim Afellay. Bekijk onderaan deze pagina de complete basiself tijdens Nederland – Letland.

Praat na:

Praat mee over Nederland – Letland via Twitter!


De 1-0 van Robin van Persie

 

De 2-0 van Arjen Robben

De 3-0 van Klaas-Jan Huntelaar

De 4-0 van Jeffrey Bruma

De 5-0 van Arjen Robben

De 6-0 van Klaas-Jan Huntelaar

  1. […] van Manchester United zag Oranje-international Blind in het EK-kwalificatieduel met Letland (6-0 winst) geblesseerd afhaken en het lijkt om een langdurig kwetsuur te […]

Praat Mee!