‘PvdA wil vervolging wegens racisme jegens Oranje’

Als het aan PvdA-Kamerleden Ahmed Marcouch en Keklik Yücel ligt, worden de personen die zich zaterdag racistisch uitlieten jegens de gekleurde spelers van het Nederlands elftal, hiervoor vervolgd.

Beide politici hebben zondag aan de ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) gevraagd of het OM onderzoek naar de uitlatingen kan doen en eventueel vervolging instellen, naar de personen die zich zaterdag racistisch uitlieten.

Selfie

Die racistische uitlatingen werden gedaan op het Facebook-account van de grote website Voetbalzone, dat een selfie van Leroy Fer had gepost. Op deze selfie waren ook Kenneth Vermeer, Karim Rekik, Memphis Depay, Luciano Narsingh, Jetro Willems, Gregory van der Wiel, Georginio Wijnaldum en Quincy Promes te zien, stuk voor stuk donkere Nederlands elftal spelers.

In het kader van de Zwarte Pieten-discussie in Nederland vonden een aantal reageerders op Facebook het nodig om de Nederlands elftal-internationals belachelijk te maken. ‘Moeten jullie niet bij de intocht van Sinterklaas zijn’ en ‘Bananen shake’ waren reacties die voorbij kwamen. Volgens Marcouch en Yücel zijn dat reacties die absoluut niet door de beugel kunnen en zij willen dat ook graag een vervolging zien. (Foto boven: de bewuste selfie van Instagram)

Praat Mee!