Van Persie ontstemd over racistische reacties op selfie

Robin van Persie, aanvoerder van het Nederlands elftal, sprak zich zondagavond na de gewonnen EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland (6-0) fel uit tegen de racistische reacties die volgden op een selfie van Leroy Fer. ‘Dat dit soort mensen nog een vrijbrief krijgen om dit soort rare reacties te plaatsen,’ bracht de spits zijn walging onder woorden voor de camera van de NOS.

Statement

De voetbalnieuwssite Voetbalzone plaatste zaterdag een foto op haar Facebook-account die Leroy Fer had gedeeld op Twitter. De foto, waarop een negental getinte spelers zijn te zien, leverde een stroom aan racistisch getinte reacties op zoals ‘FC aap’ en ‘zijn dit Nederlanders?’. Reden voor Van Persie om namens het Nederlands elftal een statement te maken. ‘Wij vertegenwoordigen allemaal het Nederlands elftal en daarin maakt de kleur absoluut niet uit. Bij ons is dat zeker niet zo, en dat moet eigenlijk ook niet zo zijn in het leven,’ verklaarde de 96-voudig international. Van Persie vervolgt. ‘Ik word hier heel verdrietig van. En met mij ook de jongens. We leven in 2014. ‘

De Partij van de Arbeid liet zondag weten de mensen te willen vervolgen die de racistische teksten op Facebook hebben geplaatst. Van Persie pleit ook voor een harde aanpak van de daders. ‘Ik denk dat het nu echt tijd is om die mensen aan te pakken,’ gaf de aanvaller aan. ‘Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat het nog steeds een item is onder heel veel mensen. Mij maakt het heel erg verdrietig en ik vind het echt shocking,’ stelde Van Persie. ‘Ik vind dat je nu een voorbeeld moet stellen om die mensen aan te pakken. En hun als voorbeeld neer te zetten: dit niet meer, nooit meer, want het slaat helemaal nergens op.’ (Foto: Instagram)

 

Praat Mee!