Staf en spelers Oranje spreken zich uit tegen racisme

Robin van Persie nam zondagavond publiekelijk afstand van de racistische reacties die volgden op een foto waarop meerdere donkere Oranje-internationals staan afgebeeld. Ook Gregory van der Wiel, Wesley Sneijder en bondscoach Guus Hiddink hebben hun afkeur uitgesproken over het voorval.

‘Niet geschrokken’

‘Nee, ik ben er niet van geschrokken,’ reageerde Van der Wiel voor de camera van FOX Sports op het incident. ‘Wel ben ik natuurlijk teleurgesteld. Maar ik denk dat het een klein groepje mensen is en we er dus niet al te veel waarde aan moeten hechten.’ Van der Wiel, die zelf ook op de foto is te zien, vervolgt. ‘Online is het natuurlijk makkelijk om dingen neer te zetten. En als iemand het neerzet dan volgen er al gelijk velen, want die vinden dat stoer of leuk, dat is allemaal internet.’ In navolging van Van Persie spreekt ook Van der Wiel zijn steun uit voor het vervolgen van de personen die achter de racistische teksten zitten. ‘Ik ben blij dat de politiek opstaat en zegt: wat hier kan, dat mag gewoon niet. Dat steun ik,’ aldus Van der Wiel over het voorstel van de PvdA om deze mensen te vervolgen.

Sneijder over racisme

Ook Sneijder kan zijn teleurstelling niet verbergen als hem wordt gevraagd naar zijn mening. ‘Dit soort idioten hoort niet in onze maatschappij thuis,’ begint de 30-jarige Oranje-international in gesprek met De Telegraaf. ‘Triest dat dit in 2014 nog gebeurt. Als je zulke racistische reacties durft te geven, is er iets goed mis. Ik heb er met die jongens over gesproken en gezegd dat het gelukkig maar een klein groepje is.’ Sneijder constateert dat de ‘Say No to racism’ campagnes van de UEFA weinig effect hebben. ‘We kunnen allerlei mooie campagnes bedenken, brieven voorlezen voor de wedstrijd, respect op de reclameborden en aanvoerdersbanden zetten, maar daar wordt kennelijk weinig mee gedaan.’

Hiddink plaatst kanttekening

Hiddink sluit zich aan bij zijn spelers en vindt dat racisme aangepakt moet worden. ‘Elke vorm van racisme moet de kop worden ingedrukt,’ vertelde de bondscoach tegen De Telegraaf, die wel een kanttekening plaatste bij het voorval. Leroy Fer had volgens de bondscoach de foto niet hoeven plaatsen op de sociale media. (Foto: YouTube)

 

 

Praat Mee!