UEFA denkt aan verplaatsen beslissende penaltyserie

Het Nederlands elftal en penaltyseries, het is geen gelukkig huwelijk. Oranje ging tijdens het afgelopen WK in de halve finale onderuit tegen Argentinië door penalty’s, iets dat het Nederlands elftal wel vaker is overkomen. Daar wil de UEFA nu wellicht verandering in brengen, meldt het gezaghebbende The Indepedent.

Binnen de UEFA gaan stemmen op om de beslissende penaltyserie niet meer aan het eind van de wedstrijd, maar juist aan het begin van iedere match plaats te laten vinden. De achterliggende gedachte achter deze radicale koerswijziging: het missen van een strafschop is dan niet meer catastrofaal voor een team. Zo zou Wesley Sneijder, tijdens het afgelopen WK één van de missers van het Nederlands elftal, nog 90 tot maximaal 120 minuten de tijd hebben gehad voor revanche.

Een ander voordeel van het vervroegd nemen van strafschoppen is dat het publiek eerder, en dus langer, in het stadion is. Dit zou de stadioninkomsten verhogen en de sfeer ten goede komen. Voetbaltechnisch gezien zou de UEFA ervan af willen dat teams in de verlenging, waar niet aan getornd wordt, de zogenaamde bus voor het doel parkeren. Omdat de strafschoppen al genomen zijn, zal één team nadrukkelijk op zoek moeten naar een doelpunt, wat de wedstrijden attractiever maakt dan wanneer een wedstrijd zich voortsleept naar de penaltyserie.

Een nadeel van de penaltyserie voor de wedstrijd zou zijn dat oud-bondscoach Louis van Gaal niet meer zo’n stunt uit kan halen als tijdens het afgelopen WK tegen Costa Rica. Toentertijd wisselde Van Gaal vlak voor tijd Jasper Cillessen voor penaltykiller Tim Krul, die zijn faam waarmaakte. Het is niet aannemelijk dat wanneer de penaltyserie voor de wedstrijd genomen zou zijn, Krul al na één minuut spelen gewisseld zou worden.

Praat Mee!