Van Persie op zwarte kicksen na vertrek bij Adidas

Anno 2014 zijn zwarte kicksen in de sterk vercommercialiseerde voetbalwereld een zeldzaamheid. Robin van Persie is een van de weinige spelers die tegenwoordig op het traditionele zwart gekleurde schoeisel speelt. De reden die hieraan ten grondslag ligt, is dat het schoenencontract van de aanvoerder van het Nederlands elftal bij adidas na het WK afliep, en de spits sindsdien vrij is om te bepalen welke kleur schoenen hij draagt.

In aanloop naar het WK speelde Van Persie nog op de Adizero F50 Football Boot van het Duitse sportmerk adidas. Een schoen met een zebraprint, witte ondergrond, zwarte vlakken en drie oranje strepen waar adidas om bekend staat. Uiteindelijk besloot de spits van Manchester United de kicksen van zijn schoenensponsor niet te dragen op het WK, ondanks wat aanpassingen aan de schoen. In plaats daarvan koos de aanvaller ervoor om het Predator Absolion geelgekleurde model van adidas onder te binden, tot grote teleurstelling van zijn schoenensponsor. Na afloop van het WK besloten beide partijen om het contract niet te verlengen.

Van Persie op zwarte kicksen

Van Persie droeg ook in de eerste maanden van het huidige voetbalseizoen zijn gele adidas schoenen. Sinds een paar weken is de geboren Rotterdammer, dankzij de materiaalman van Manchester United, echter te bewonderen op zwarte schoenen. Het blijkt hier gewoon te gaan om zijn originele, gele, gecuztomizede Predator Absolion die door de materiaalman zwart zijn geverfd. Ken Aerts, communicatiemanager bij adidas Benelux, zal er ongetwijfeld niet blij mee zijn, maar probeert naar de buitenwereld zich begripvol op te stellen over de keuze van Van Persie. ‘Dat is de keuze van Robin, wij hebben momenteel geen officiële relatie dus mag hij doen wat hij wil,’ vertelt Aerts.

Van Persie vindt het zelf geen probleem dat hij momenteel zonder schoenensponsor zit. ‘Anders ben ik afhankelijk van de kleurtjes die ik krijg opgestuurd,’ laat de topscorer aller tijden van het Nederlands elftal weten. De 96-voudig international is overduidelijk niet gecharmeerd van de voetbalschoenen die tegenwoordig in alle kleuren van de regenboog zijn te verkrijgen, en die hij als uithangbord van adidas moest dragen. Van Persie wilt graag zelf bepalen welk type en kleur schoenen hij draagt. Daar staat bij adidas dan wel een lager geldbedrag tegenover.

Onderhandelingen geopend

Inmiddels zijn de onderhandelingen met adidas weer geopend, maar de kans is niet al te groot dat Van Persie een nieuw contract gaat tekenen bij adidas. Het komt niet vaak voor dat het schoenencontract van een speler wordt verlengd als hij een felgekleurd model zwart laat verven. De zaakwaarnemer van Van Persie, Kees Vos, wil weinig loslaten over de onderhandelingen. ‘We zijn met elkaar in zee gegaan toen Robin heel jong was, dus ik zie niet in waarom we niet tot het einde van zijn loopbaan met elkaar kunnen blijven samenwerken. We hebben geen deadline gesteld. Zolang de gesprekken gaande zijn, hebben we goede hoop,’ laat Vos weten tegenover Metro. 

De kans dat grote concurrent Nike Van Persie binnenhaalt is niet aannemelijk. De spits heeft immers zijn hele carrière bij adidas onder contract gestaan en zou een te groot adidas-imago hebben. Wellicht slaat Puma toe, dat onlangs Manchester United-middenvelder Michael Carrick kwijtraakte. Puma lijkt daardoor op zoek te zijn naar een nieuwe speler van United die gecontracteerd kan worden. (Foto: Instagram)

Praat Mee!