‘Videoarbitrage volgend jaar in Nederland’

VIDEO | KNVB-voorzitter Michael van Praag verwacht dat het Nederlandse voetbal volgend jaar de primeur krijgt om als eerste land ter wereld gebruik te maken van videoarbitrage. Dat zei de bestuurder donderdagavond op een scheidsrechtersbijeenkomst in de regio Groningen.  

De Nederlandse voetbalbond gaat binnenkort een voorstel indienen bij de IFAB, de spelregelcommissie van de FIFA, om vanaf volgend seizoen een pilot videoarbitrage in Nederland te draaien. De KNVB heeft dit seizoen in de eredivisie al de inzet van videoscheidsrechters getest. Hierbij werd de scheidsrechter echter niet geïnstrueerd, omdat dit in officiële wedstrijden vooralsnog wordt verboden door de FIFA. Wel werd bekeken in welke mate de videoscheidsrechter bij kan dragen aan het nemen van de juiste beslissing bij belangrijke momenten in de wedstrijd.

Videoarbitrage in Nederland

‘De videoreferee zit ergens buiten het stadion in een autootje met meerdere goede beeldschermen. Met een headset staat hij, net als de assistent-scheidsrechters, in directe verbinding met de scheidsrechter,’ legt Van Praag de werking van videoarbitrage uit tegenover het Dagblad van het Noorden. ‘Hij kan terwijl hij naar de beelden kijkt tegen de scheids zeggen dat een overtreding geel of rood waard is en of iets wel of geen strafschop is. Daarop kan de scheidsrechter meteen zijn beslissing baseren.’

Doellijntechnologie

Dat de KNVB een voorstander is van het inzetten van technologische hulpmiddelen tijdens voetbalwedstrijden, is al langer bekend. Vorig seizoen draaide de KNVB een pilot doellijntechnologie in de stadions van FC Utrecht, Feyenoord en Ajax. Het systeem werd uiteindelijk twee keer gebruikt om een situatie te beoordelen. De Nederlandse voetbalbond is dit seizoen nog steeds aan het testen met de ‘Hawk-Eye’ op de doellijn. Momenteel is het technologische hulpmiddel aanwezig in de Amsterdam Arena. Na de winterstop verhuist de doellijntechnologie naar de Kuip in Rotterdam, waar deze onder meer gebruikt zal worden in de bekerfinale. (Foto: YouTube)

Bekijk hieronder de beelden die de KNVB maakte van de pilot videoarbitrage.

Praat Mee!