Arsenal – Manchester United: duel van oud zeer

Zaterdagavond staat een mooi affiche op het programma in de Barclays Premier League: Arsenal – Manchester United. Op papier mag het dan gaan om een subtopper – Arsenal en Manchester United staan zesde en zevende in de competitie – maar door de sentimenten die spelen is het in werkelijkheid een kraker van jewelste. Danny Welbeck, kind van Manchester United, speelt zaterdag voor de eerste keer sinds zijn vertrek tegen zijn jeugdliefde. 

Dromen van Old Trafford

Het is 26 november 1990 als Daniel Nii Tackie Mensah Welbeck ter wereld komt in het Engelse Manchester, als zoon van twee Ghanese ouders. Al snel blijkt de jonge Welbeck te beschikken over een flinke dosis voetbaltalent, en op zijn zesde trekt hij voor de eerste keer de aandacht van de scouts van Manchester United FC. De kleine Danny houdt van het grote United en droomt ervan om ooit op Old Trafford te spelen. Het komt uiteindelijk niet tot een uitnodiging, maar United besluit Welbeck in de gaten te houden. Drie jaar later, als hij inmiddels negen jaar oud is, besluiten The Reds alsnog toe te slaan en wordt Welbeck opgenomen in de jeugdopleiding van de club.

Debuut

Welbeck doorloopt de jeugdopleiding van Manchester United en is nog maar zeventien jaar oud als hij op 15 november 2008 tegen Stoke City (5-0) zijn Premier League-debuut maakt voor de club waarvan hij als kleine jongen al droomde. In een volgepakt Old Trafford schiet de jeugdige aanvaller vijf minuten voor tijd de 4-0 op schitterende wijze binnen. ‘We stonden 3-0 voor en ik kreeg het seintje om me klaar te maken,’ blikte Welbeck vorig jaar terug op zijn Premier League-debuut voor Manchester United. ‘Ik was helemaal in de wolken en ik begon te realiseren: ik ga zo spelen voor al die mensen, in de richting van Stretford End, terwijl miljoenen fans naar de televisie kijken,’ beschreef Welbeck zijn gevoelens vlak voor zijn invalbeurt op de officiële website van Manchester United.

Arsenal

In de jaren die volgden werd Welbeck nooit de onbetwiste spits van Manchester United. Na 29 doelpunten in 142 wedstrijden zorgde de komst van Louis van Gaal afgelopen zomer ervoor dat er een abrupt einde kwam aan de droom van Welbeck om de rest van zijn carrière bij United door te brengen. Van Gaal gaf Welbeck te kennen hem niet nodig te hebben, nadat Radamel Falcao zijn handtekening zette onder een huurcontract bij de twintigvoudig kampioen van Engeland. De inmiddels 23-jarige aanvaller besloot verder te kijken en verkaste voor twintig miljoen euro naar Londen, waar Arsenal een vijfjarig contract voor de Engelsman klaar had liggen.

Zaterdag neemt Welbeck, mits hij fit is, het voor de eerste keer op tegen zijn jeugdliefde. In de persconferentie, voorafgaand aan Arsenal – Manchester United, stelt Van Gaal vast dat Welbeck zich heeft ontwikkeld bij zijn nieuwe club. ‘Als een speler zich op een vaste positie richt, ontwikkelt hij zich beter. Hij maakt nu zichtbaar gebruik van het feit dat hij veel speelt. Dat was ook het struikelblok bij United,’ vertelt de oud-bondscoach van Oranje. Arsenal-coach Arsène Wenger kan zich vinden in de woorden van Van Gaal. ‘Ik begrijp Van Gaal helemaal. Welbeck is nog steeds een jonge speler. Het is belangrijk voor hem dat hij aan spelen toekomt,’ zei de Fransman in aanloop naar het duel met United. Wenger vervolgt. ‘Louis van Gaal had hem niet lang onder zijn hoede. Het is dan erg moeilijk om zo’n speler te beoordelen. Ik heb altijd respect voor Welbeck gehad, maar hij heeft nog meer aan respect gewonnen de laatste maanden.’

Arsenal – Manchester United

Het is nog onzeker of Welbeck zaterdag in actie kan komen voor Arsenal. De Engelsman liep hamstringklachten op tijdens de interlandperiode. Arsenal – Manchester United staat zaterdag om 18.30 uur op het programma. De wedstrijd wordt live uitgezonden door FOX Sports. Alle ontwikkelingen in de wedstrijd zijn tevens te volgen in het liveblog van Onze11. (Foto: Instagram)

 

Praat Mee!