Amerikaans medium overhoop met organisatie WK 2022

Het WK 2022 in Qatar kwam eerder deze maand onder vuur te liggen, nadat bekend werd dat FIFA-officials die over de toewijzing gingen, geld hadden aangenomen van een Qatarese firma. Nu woedt er een vuile oorlog tussen het organisatie-comité en het Amerikaanse medium Deadspin.

Deadspin schreef namelijk vorige week een artikel met de controversiële kop: ‘WK in Qatar zal meer levens eisen dan 9/11’. Deadspin baseerde zijn artikel op een rapport van de International Trade Union Confederation die voorspellen dat meer dan 4.000 migranten zullen overlijden bij de bouw van het WK 2022.

Paul Hughes
Het artikel bereikte ook de organisatie van het WK 2022 in Qatar, en die waren not amused. Paul Hughes, hoofd van de internationale mediarelaties voor Qatar’s Supreme Committee of Delivery & Legacy, verantwoordelijk voor het WK 2022 in Qatar,  nam contact op met Deadspin om hun ongenoegen te uiten. 

‘Er leven 500.000 Indiase migranten in Qatar. Sinds 2011 zijn 450-500 Indiërs gestorven om uiteenlopende redenen. Zonder de waarde van een leven te willen bagatelliseren, zou ik je willen aanraden dergelijke cijfers in een bredere context te zien’, is één van de zeer opmerkelijke uitspraken van Hughes. ‘In bijna 50.000 werkuren heeft het Committee nog niet één geval van letsel, laat staan overlijden (link voor WTF, red.), gerelateerd aan het WK geconstateerd’, aldus Hughes, die zijn brief met een duidelijk statement beëindigt. ‘Ik zou je aan willen raden om de kop van je artikel nog een keer kritisch te bekijken.’

Praat Mee!