Klaassen over kunstgras: ‘Vind het helemaal niks’

Davy Klaassen is inmiddels uitgegroeid tot de leider van zijn club Ajax, maar de eenmalig Oranje-international heeft daar hard voor moeten werken. Klaassen blesseerde zich kort na zijn debuut in 2011 aan zijn lies en na een slepende periode kwam de middenvelder langzaamaan terug op zijn oude niveau. Echter, Klaassen is nog elke dag bezig met zijn blessure.

‘Ik laat mijn heupen elke dag mobiliseren’, vertelt hij aan Voetbal International. ‘Dan maken we met oefeningen het gebied rond mijn liezen los. Zodat de kans op een nieuwe blessure vermindert. Mijn liezen vormen de zwakke plek in mijn lichaam. Na een zware periode komt daar soms een stekende pijn opzetten. Dan weet ik dat ik even rust moet nemen.’

Kunstgras

Twee weken geleden pakte Klaassen noodgedwongen die rust, toen hij zijn liezen weer voelde opspelen in het competitieduel met SC Cambuur. ‘Op kunstgras. Toen voelde ik dat ik weer even aan de rem moest trekken. Die harde ondergrond is slecht voor je liezen en ook voor je knieën’, zegt Klaassen, die verder in gaat op de recente discussie over het kunstgras.

‘Ik vind het helemaal niks, kunstgras. Het past niet bij de voetbalsport en het vergroot de kans op blessures’, meent Klaassen. ‘Ik snap dat voor kleine clubs het kostenaspect belangrijk is. Maar voor het spel is kunstgras niet bevorderlijk. Maar ik heb geleerd dat ik mezelf niet moet forceren. Ik luister goed naar de signalen die mijn lichaam geeft.’

Oranje

Tot dusver speelde Klaassen één interland voor het Nederlands elftal. Onder leiding van oud-bondscoach Louis van Gaal maakte de geboren Hilversummer in maart 2014 zijn debuut. In een oefenduel met Frankrijk (2-0 verlies) kwam hij in de 72ste minuut in het veld voor Wesley Sneijder. Onder Guus Hiddink werd Klaassen al opgeroepen, maar door de eerdergenoemde liesblessure moest de Ajacied de wedstrijden tegen Mexico (2-3 verlies) en Letland (6-0 winst) aan zich voorbij laten gaan.

Praat Mee!