Oefenpotjes Oranje vervangen door Nations League

De vrijwillige oefenpotjes tegen Luxemburg of Indonesië lijken vanaf 2018 verleden tijd. De UEFA stemde donderdagochtend in met de lancering van de Nations League, een competitie die vanaf 2018 de oefenduels vervangt.

De bedoeling is dat 54 nationale teams worden verdeeld in vier competities op basis van de coëfficiëntielijst. Iedere competitie wordt weer verdeeld in poules van drie of vier landen. Deze landen spelen duels tegen elkaar, vooral tussen september en november 2018. In de zogenoemde ‘Final four competition’ spelen de vier groepswinnaars in 2019 om de National League-titel.

Voor landen die lager zijn ingedeeld is het ook mogelijk om op basis van hun prestaties te promoveren en zelfs kwalificatie voor de play-offs voor EURO 2020 hoort daarbij. De UEFA wil met de nieuwe opzet het ‘vriendschappelijke’ aspect van oefenduels wegnemen, zodat er ook in deze duels iets op het spel staat. Bovendien wordt er meer rekening gehouden met het clubvoetbal.

Daarnaast hoopt de UEFA dat de kwalificatie voor EURO 2020 meer gaat leven nu er een grote competitie wordt georganiseerd. De eerste opzet zal lopen van 2018 tot 2022 en moet nog verder worden uitgewerkt. De komende vier jaar zal de Nations League worden gepromoot.

Praat Mee!