Deportivo-supporter overlijdt na rellen in Madrid

Zondagochtend is een 43-jarige supporter van Deportivo La Coruña overleden, nadat hooligans van Atlético Madrid en Deportivo voorafgaand aan de wedstrijd met elkaar op de vuist gingen. 

De rellen ontstonden in de buurt van het Vicente Calderón stadion, de thuishaven van Atlético Madrid. Naar verluidt gingen tweehonderd fans van beide supportersgroeperingen elkaar te lijf. Achteraf bleek dat de hooligans van Atlético en Deportivo hadden afgesproken om elkaar te treffen. Bij de rellen werd de 43-jarige supporter van Deportivo om het leven gebracht. Volgens Spaanse media werd de man aangevallen en daarna in de rivier Manzanares gegooid. Duikers van de brandweer slaagden er nog in om de man uit het water te vissen, maar konden niet voorkomen dat hij later in het ziekenhuis aan een hartstilstand overleed.

Vooraf afgesproken

Volgens NOS-correspondent Edwin Winkels is er geen enorme rivaliteit tussen supportersgroeperingen van Atlético en Deportivo. ‘Supporters in Spanje reizen ook in minder grote mate mee naar uitwedstrijden dan in andere landen. Maar dit was echt vooraf afgesproken. En de supporters van Atlético staan ook niet bepaald bekend als lieverdjes.’ Winkels weet dat de omgekomen supporter lid was van de harde kern van Deportivo. ‘Sinds de jaren negentig is dit de achtste supportersdode in Spanje. Vaak is het in de stadions redelijk rustig en gemoedelijk, maar dit gebeurde natuurlijk buiten het stadion’, geeft Winkels aan.

‘Er wordt wel gedebatteerd over hoe de samenleving om moet gaan met de harde kern van deze clubs’, vertelt Winkels, als hem wordt gevraagd of er wat gaat veranderen na de hevige rellen in Madrid. ‘Bij Barcelona mogen de echt fanatieke supporters al een paar jaar het stadion niet meer in. Je kan je voorstellen dat meer clubs deze mensen uit de stadions willen weren.’ (Foto: YouTube)

Praat Mee!