KNVB-congres: Cruijff vroeg weg, Hiddink dankt internationals

Maandag stond het KNVB-congres over de staat van het Nederlandse voetbal op het programma. Johan Cruijff liet kort zijn gezicht zien en bondscoach Guus Hiddink was blij met de inbreng van internationals Stefan de Vrij, Daryl Janmaat en Daley Blind. Onze11 blikt kort terug op het congres, dat plaats had in stadion De Galgenwaard in Utrecht. 

‘Je voetbalt met je hoofd en loopt op je benen’

Het congres werd om 14.00 uur afgetrapt door algemeen directeur Bert van Oostveen en technisch manager Jelle Goes van de KNVB. Daarna sprak Cruijff de aanwezigen toe en liet hij zijn licht schijnen op de huidige situatie waarin het Nederlandse voetbal verkeert. Vooraf werd de eeuwige nummer veertien al opgewacht door het aanwezige journaille en deed hij een typisch Cruijffiaanse uitspraak. ‘Je voetbalt met je hoofd en loopt op je benen,’ aldus Cruijff. ‘Je moet je verstand gebruiken en zorgen dat je bij balverlies goed staat opgesteld. Daarnaast mis ik nog wel eens de wil om een wedstrijd te killen. Deze zaken kan je leren. Opleiden is het aller- en allerbelangrijkste,’ vertelde de 67-jarige oud-international.

Volgens Cruijff moet het accent op de omschakeling komen te liggen. ‘Dat is momenteel een van de grote problemen van ons voetbal. Terwijl het trainbaar is. De fout sluipt er dus in en wordt niet gecorrigeerd,’ legde Cruijff zijn vinger op de zere plek. Na zijn toespraak kneep Cruijff er al snel tussenuit. Bij het verlaten van De Galgenwaard stond hij kort de pers te woord. ‘Ik heb gezegd wat ik moest zeggen en iedereen moet kijken wat hij daar mee doet,’ was het enige dat Cruijff kwijt wilde.

Na het vertrek van Cruijff kwam onder anderen Hiddink aan het woord. De bondscoach was erg te spreken over de inbreng van internationals De Vrij, Janmaat en Blind. ‘Er waren videogesprekken met Stefan de Vrij en Daley Blind, die onlangs naar het buitenland vertrokken,’ liet Hiddink weten aan het ANP. De 68-jarige coach was ook content met de inbreng van ex-internationals, die vertelden over hun ervaringen in het buitenland. ‘Dat leverde nuttige inzichten op.’

‘Killen’ van wedstrijden

In navolging van Cruijff vond ook Hiddink dat er in de opleiding meer aandacht geschonken moet worden aan het ‘killen’ van wedstrijden. ‘Daarnaast moeten we voorkomen dat we potentieel goede spelers snel over het hoofd zien. Een mooi voorbeeld is Jaap Stam. Die heeft nooit in vertegenwoordigende elftallen gezeten, maar is toch een heel goede verdediger geworden.’ (Foto: YouTube)

Praat Mee!