Kwart van de voetballers uit Belgische competitie heeft geldproblemen

Een kwart van de voetballers uit de Belgische competitie heeft geldproblemen. Dat is gebleken uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen naar de financiële situatie van profvoetballers uit de Belgische Jupiler League. Gokken en het niet om kunnen gaan met geld zijn de belangrijkste oorzaken voor de geldproblemen van de voetballers.

De Universiteit van Antwerpen ondervroeg in totaal 102 spelers. Zowel bij topclubs, middenmoters als degradatiekandidaten vulden voetballers een anonieme vragenlijst in. Daaruit bleek dat een voetballer uit de hoogste divisie van België maandelijks gemiddeld 8.670 euro netto verdient. De slechtst betaalde speler die zijn medewerking verleende aan het onderzoek moet maandelijks rondkomen van een netto-inkomen van 750 euro, terwijl de best betaalde speler na de belasting 36.000 euro heeft te besteden. Bij beide bedragen zijn de winstpremies niet meegerekend.

Kwart voetballers in geldnood

Ondanks het hoge gemiddelde netto-inkomen van voetballers in België, gaf een kwart van hen aan in geldnood te verkeren. Gokken en spilzucht zijn de twee belangrijkste oorzaken. Slechts één op de vier wordt begeleid door een financieel specialist. Bij de meeste voetballers worden de financiële zaken door een familielid geregeld.

Slechte investeringen

Tomas van den Spiegel, financieel begeleider van atleten, weet wel waar het fout gaat. ‘Ik weet waarvoor een sporter tijd en energie heeft als hij op de toppen van zijn tenen loopt. Goede beleggingen uitzoeken hoort daar niet bij,’ legt Van den Spiegel uit. Het gevolg is dat er duizenden euro’s verdwijnen in slechte investeringen, zoals het kopen van onbetrouwbare aandelen of een vriend uit de brand helpen die met zijn zaak aan de rand van de afgrond staat.

photo credit: rscanderlecht via photopin cc

Praat Mee!