Elftal voor het laatste kunstje

Het WK voetbal 2014 in Brazilië betekent voor een aantal jonge talenten om hun namen definitief in de geschiedenisboeken te laten schrijven. Aan de andere kant zullen een aantal gelauwerde topspelers in Brazilië juist voor het laatst te bewonderen zijn.

Onze11 maakte een elftal van de spelers voor wie Brazilië het laatste kunstje zal worden in hun glansrijke carrière. Als criteria is aangehouden dat spelers tijdens het WK minimaal 34 jaar oud moeten zijn.

Op het doel staat uiteraard Italië-veteraan Gianluca Buffon (36 jaar).  De goalie werd in 2006 met zijn land Wereldkampioen in Duitsland. Buffon was er in 1998 al bij op het WK voetbal in Frankrijk, maar maakte toen geen minuten. Vanaf 2002 is Buffon de onbetwiste keeper van Italië.

voetbalveld-002

De achterhoede wordt gevormd door, van links naar rechts, Éric Abidal (Frankrijk, 34 jaar), Rafael Márquez (Mexico, 35 jaar), Carlos Puyol (Spanje, 35 jaar) en Luis Perea (Colombia, 35 jaar). Ondanks dat Abidal genoegen moet nemen met een reserveplek ten faveure van Patrice Evra en eventueel Lucas Digne, is Abidal een sterke linksback. Bovendien zou een afscheid voor Abidal, die in zijn carrière te maken kreeg met een aantal ernstige tumoren, in Brazilië een waardig afscheid zijn op internationaal niveau.

Voor Puyol is het een race tegen de klok of hij het WK haalt. De Barcelona-verdediger kampt met een voetblessure en heeft de laatste jaren sowieso veel last van blessures. Zo miste de stopper het EK 2012 ook al door een blessure. Voor de honderdvoudig Spaans international zou afscheid met nog een wereldtitel een droomafscheid zijn.

Op het middenveld van de ‘Oudste elf’ schittert uiteraard Andrea Pirlo (Italië, 34 jaar). De spelmaker blinkt wekelijks uit bij zijn club Juventus en is de generalissimo van de Squadra Azurra. Naast Pirlo spelen Xavi (Spanje, 34 jaar) en Frank Lampard (Engeland, 35 jaar). Geen enkele middenvelder speelde minder dan 100 interlands voor zijn land. Dit middenveld speelde bij elkaar opgeteld liefst 340 interlands.

Ook in de voorhoede heeft dit team, uiteraard, geen gebrek aan ervaring. Didier Drogba (Ivoorkust,36 jaar) vormt samen met Miroslav Klose (Duitsland, 35 jaar) de voorhoede. Klose zal tijdens het WK een poging doen om het alltime doelpuntenrecord van Ronaldo te verbreken. Dat record staat op 15 doelpunten, Klose scoorde tot nu toe 14 keer tijdens een WK-eindronde.

Achter de voorhoede zal Uruguay-vedette Diego Forlan (34 jaar) zwerven. De beste speler van het WK 2010 doet ook in Brazilië mee met zijn land, dat de regerend Zuid-Amerikaans kampioen is. Forlan hoopt in Brazilië het scenario van het WK 1950 te herhalen, toen Uruguay er in gastland Brazilië vandoor ging met de Wereldtitel. (Foto: Footbal.ua)

Praat Mee!