Platini wil ‘witte kaart’ invoeren

Michel Platini wil iets nieuws introduceren in het voetbal. De voorzitter van de Europese Voetbalbond UEFA wil naast de bestaande gele en rode kaart een witte kaart invoeren. Platini legt zijn idee uit op de officiële website van de UEFA.

‘De witte kaart is een nieuw initiatief. Het heeft te maken met het gedrag van voetballers. Simuleren, kritiek op de leiding, dat zijn zaken die liefhebbers van het spel niet accepteren’, begint Platini.

De arbiters zouden met een witte kaart de mogelijkheid hebben om spelers een tijdstraf op te leggen. ‘Met deze witte kaart zouden scheidsrechters spelers voor een aantal minuten van het veld kunnen sturen, misschien vijf of tien minuten. Dit zou een manier zijn om de sport populairder te maken onder fans die dergelijk gedrag niet willen zien’, vertelt Platini die meent dat de gele kaart gewoon zal blijven. ‘Maar het zou interessant zijn om er daarnaast nog een te hebben.’

Aanpassing buitenspelregel?

Naast het idee van de zogenaamde witte kaart windt Platini zich op over de buitenspelregel. ‘Er zijn verschillende soorten buitenspelregels. Het is moeilijk om de buitenspelregel eenvoudiger te maken. Maar we moeten zorgen dat ook de mensen thuis voor de televisie het buitenspel begrijpen’, aldus de Fransman die in zijn jongere jaren driemaal tot Europees voetballer van het Jaar en tweemaal tot Beste Franse voetballer Aller Tijden werd verkozen. (Foto: Piotr Drabik)

Praat Mee!