Webb: ‘Finale veranderde mijn leven’

De grote teen van Iker Casillas, de karatetrap van Nigel de Jong, de rode kaart voor John Heitinga en uiteindelijk de goal van Andres Iniesta. Het is de WK finale van 2010 tussen Nederland en Spanje in een notendop. ‘Het heeft mijn hele leven veranderd’, geeft scheidsrechter Howard Webb de impact van de finale weer.

De scheidsrechter lag flink onder vuur na afloop van de finale. Had hij immers niet De Jong met rood weg moeten sturen of Puyol een tweede gele kaart moeten geven voor het hinderen van Arjen Robben? In gesprek met de wereldvoetbalbond FIFA gaat Webb in op die wedstrijd.

‘Het was een enorme eer om daar te staan’, begint Webb. ‘De haartjes op mijn rug -op mijn hoofd heb ik ze niet- gaan er van overeind staan. Het was fantastisch’, aldus Webb, die de wedstrijd maar één keer terugkeek. ‘Ik heb daar vier weken mee gewacht. Toen ben ik er voor gaan zitten en heb de hele wedstrijd met een vriend bekeken.’

Webb wilde de herinnering in stand houden die hij zelf had. ‘Het was een moeilijke wedstrijd en ik denk achteraf dat het beter verliep dan ik toentertijd dacht. Ik was extreem gefocust. Uiteindelijk zou ik misschien een of twee beslissingen nu anders doen’, reflecteert Webb. ‘Maar we deden het met de informatie die we toen hadden. Ik had het geprefereerd als we niet zo aanwezig hoefden te zijn.’

Oranje verloor de finale met 1-0 van Spanje door een late goal in de verlenging van Iniesta. Het Nederlands Elftal krijgt op vrijdag 13 juni aanstaande de kans zich te revancheren. Dan wacht Spanje in Salvador op het Oranje van bondscoach Louis van Gaal. (Foto: Pro Shots)

Praat Mee!