Van Persie ging met ’top-secret’ blessure naar WK

Robin van Persie was allerminst fit toen hij met het Nederlands elftal afgelopen zomer naar Brazilië afreisde. De Oranje-captain kampte met een liesblessure, maar die moest koste wat kost verborgen blijven.

Van Persie kampte in aanloop naar het eindtoernooi in Zuid-Amerika al met een knieblessure en was net op de weg terug, toen het in de uitzwaaiwedstrijd tegen Wales opnieuw mis ging. ‘Na een half uur verstijfde opeens mijn linkerlies. Dat had ik nog nooit meegemaakt’, biecht Van Persie op in De Telegraaf. De aanvoerder verliet in de rust van die wedstrijd dan ook het veld.

Smoes

De blessure van Van Persie werd na afloop van de wedstrijd in de media afgedaan als een lichte blessure. ‘Er is geen reden tot paniek. Hij is gewisseld uit voorzorg’, was de eerste reactie vanuit het Nederlandse kamp, maar in werkelijkheid was er wel degelijk iets aan de hand. Van Persie was zelf uiterst bezorgd of hij de eerste cruciale wedstrijd tegen Spanje wel zou halen. ‘Heel bezorgd was ik, als ik eerlijk ben. Niemand wist het. De bondscoach, de medische staf en ik wilden niemand ongerust maken’, aldus de United-spits.

Top-secret

De Oranje-aanvoerder zou het duel met Spanje uiteindelijk wél halen, maar moest hiervoor wel flink op de tanden bijten. Ondertussen werd het fysieke ongemak van Van Persie in aanloop naar die kraker angstvallig verborgen gehouden. ‘Het mocht echt niet uitlekken dat ik problemen had’, geeft de spits nu aan. ‘De belangen waren op dat moment echt te groot. Er speelden te veel dingen om op dat moment open kaart te spelen.’

Van Persie zou tegen Spanje gek genoeg juist zijn beste wedstrijd van het hele WK spelen. De aanvaller scoorde twee doelpunten, waarvan één absolute beauty. Na de wedstrijd tegen Spanje zou de kritiek op Van Persie in Nederland aanzwellen, omdat de spits weinig briljants meer zou laten zien. Uiteindelijk strandde het Nederlands elftal in Brazilië in de halve finale na een 0-0 gelijkspel tegen Argentinië en het verliezen van de strafschoppenserie.

Praat Mee!