Vonk: ‘Andere mensen mogen bepalen of het matchfixing was’

Hans Vonk zat afgelopen vrijdag vol verbijstering te kijken naar de laatste vijf minuten van de oefenwedstrijd tussen SC Heerenveen en het Belgische Standard Luik. De technisch directeur van de Friese club erkent dat de scheidsrechter opmerkelijke beslissingen nam, maar wil en kan niet oordelen of er daadwerkelijk sprake was van matchfixing.

Heerenveen stapte vrijdag bij een 0-2 achterstand van het veld af, nadat de Spaanse arbiter Raúl Nicolas Espejo, tot ieders verbazing, een derde penalty toekende aan Standard. Vervolgens besloot de scheidsrechter de strafschop ook nog over te laten nemen, nadat deze werd gestopt door Heerenveen-goalie Kristoffer Nordfeldt.

Lachen

Na afloop van de wedstrijd had Vonk direct het idee dat geruchten over matchfixing de ronde zouden doen, alhoewel hij het zelf allemaal licht opvatte. ‘Wij moesten er eigenlijk een beetje om lachen, want we vonden het hoogst opmerkelijk’, vertelt Vonk in gesprek met de NOS. ‘We konden de frustratie van de spelers volledig begrijpen, maar dat van het veld lopen kon onze goedkeuring niet helemaal wegdragen.’

‘Er was 85 minuten niet heel veel aan de hand, maar de tweede strafschop voor Standard, dat was de derde in de wedstrijd, en ook de vierde penalty dat waren opmerkelijke momenten’, deed Vonk ook zijn verhaal tegenover Voetbal International. Op de vraag of de wedstrijd gemanipuleerd was, wil de 44-jarige oud-keeper geen mededelingen doen. ‘Daar heb ik geen oordeel over, dat mogen andere mensen bepalen.’ (Foto: YouTube)

Praat Mee!