Afrikaanse top-speelster moest zich uitkleden om vrouwelijkheid te bewijzen

Een schokkend verhaal op de vooravond van de Afrika Cup in Equatoriaal Guinea. De beste speelster van dat land, Genoveva Anonma, heeft in gesprek met de BBC aangegeven dat zij zich ooit uit moest kleden voor de Afrikaanse voetbalbond. Dit om te bewijzen dat zij wel een vrouw was.

Dit alles gebeurde in 2008 na de Afrika Cup, waar Anonma zich kroonde tot beste speelster en zes keer het doel wist te treffen. ‘Ik werd beschuldigd een man te zijn’, doet zij nu een boekje open. ‘Omdat ik meer energie aan de dag legde en bovendien krachtiger was. Onmogelijk dat ik een vrouw was. Er werden geen tests uitgevoerd in het ziekenhuis. Ik had dat nochtans verwacht en was er ook klaar voor.’

Striptease

Uiteindelijk zou Anonma niet in een ziekenhuis worden getest, maar moest zij zich voor het oog van leden van de voetbalbond ontdoen van haar kleren. Schokkend, vindt zij. ‘Ik was geschokt, mentaal zat ik aan de grond. Ik heb geweend ja, maar uiteindelijk heb ik deze beproeving doorstaan. Niemand heeft zich verontschuldigd. Niemand!’ (Foto: Thomas Rodenbücher, Wiki Commons)

Praat Mee!