Wie heeft op wie gestemd bij de Ballon D’or?

Een paar dagen nadat Cristiano Ronaldo voor de derde keer de Gouden Bal in ontvangst nam komen de lijstjes naar buiten. De stemmen van alle coaches en aanvoerders van alle landen zijn bekend gemaakt en er zitten opvallende namen tussen. Want zo vond de coach van Japan dat Thibaut Courtois de Gouden Bal mocht hebben. 

De Ballon D’or wordt bepaald via een puntensysteem waarbij de bondscoaches en aanvoerders, die aangesloten zijn bij de FIFA, ieder hun top drie samenstellen. De nummer een krijgt vijf punten, de nummer twee krijgt drie punten en de nummer drie krijgt een punt. Ook de media mag hun stem uitbrengen. Van ieder land is een persoon uit de media aangewezen die de punten mag verdelen.

Omdat ieder land dat is aangesloten bij de FIFA mag stemmen zijn er soms opmerkelijke keuzes gemaakt. Zo vond de media van Tahiti dat Paul Pogba de beste speler was van het afgelopen jaar en Cristiano Ronaldo en Lionel Messi stonden er niet bij. Ook Bin Haji Ali Dajem de coach van Brunei Darussalam, gelegen in zuid-oost azie en nummer 198 op de FIFA ranking lijst, had een opmerkelijke keuze. Bin Haji koos voor Neymar als winnaar en had tevens geen plek ingeruimd voor Ronaldo en Messi. Spelers als Goetze, Yaya Toure, Mascherano, Diego Costa en Iniesta werden gekozen als beste speler van het afgelopen jaar. Voor de volledige lijst, en de bijbehorende landen waar je nooit van gehoord zal hebben, kan je hier verder kijken.

Robben
Arjen Robben stond op de shortlist van de Ballon D’or maar redde het podium net niet. Hij eindigde op de vierde plaats met ongeveer 7% van de stemmen achter ploeggenoot Manuel Neuer. Opvallend is dat Robben 20 keer is gekozen als nummer een en in totaal 145 stemmen heeft gekregen. De landen die Robben op een hadden gezet zijn onder andere; Azerbijan, Ecuador, Kameroen en Aruba.

Praat Mee!