Eredivisie boekt winst van 3,4 miljoen

De Eredivisie heeft in het seizoen 2013/2014 een winst geboekt van 3,4 miljoen euro. Dat blijkt uit een analyse van De Volkskrant. Daarmee doen de clubs uit de Eredivisie het stukken beter dan een jaar ervoor.

Over het seizoen 2012/2013 boekten de achttien clubs nog een gezamenlijk verlies van 12,6 miljoen euro. Deze positieve ontwikkeling is vooral te danken aan de verbeterde financiële cijfers van Vitesse. De Gelderse club leed vorig seizoen een verlies van 4 miljoen euro, terwijl een jaar eerder dieprode cijfers werden geschreven: 24 miljoen euro. Dit is vooral toe te schrijven aan de verkoop van Wilfried Bony en Marco van Ginkel. Het leverde Vitesse circa 20 miljoen euro op.

Ajax boekt grootste winst

Ajax was opnieuw verantwoordelijk voor de beste cijfers. De Amsterdamse club hield aan het einde van de begroting 16,6 miljoen euro over aan winst. FC Twente deed het financieel gezien het slechtst. De club uit Enschede leed een verlies van 7,2 miljoen euro.

In tegenstelling tot de KNVB, nam De Volkskrant wél de inkomsten aan transfers mee in haar berekening. Feit blijft dat Nederlandse clubs sterk afhankelijk zijn van de verkoop van spelers om zwarte cijfers te schrijven. Zo zouden PSV, NAC Breda en Willem II geen zwarte cijfers hebben geschreven als de inkomsten uit transfers niet werden meegenomen in de berekening.

photo credit: voetbal_foto via photopin cc

Praat Mee!