‘Spelers Willem II verkochten duels Eredivisie’

Spelers van Willem II hebben in het seizoen 2009/2010 geld aangenomen van matchfixers uit Azië. In ruil daarvoor manipuleerden zij de uitslagen van de wedstrijden tegen Ajax (4-0) en Feyenoord (1-0). Dat meldt De Volkskrant zaterdag op basis van informatie van drie matchfixers en tientallen bronnen in binnen- en buitenland. 

Toenmalig Willem II-speler Ibrahim Kargbo zou in het geheim hebben afgesproken met matchfixers uit Singapore. Tijdens deze ontmoetingen werd besproken wat het gewenste resultaat van de wedstrijd moest zijn en hoeveel geld dit zou opleveren voor de spelers. Vervolgens benaderde Kargbo zijn medespelers om mee te werken aan het plan. Naar verluidt kregen de spelers van Willem II in totaal circa 100.000 euro per wedstrijd voor het bedrog.

Matchfixing Willem II

Volgens De Volkskrant gaat het om twee competitiewedstrijden. Op 17 oktober 2009 verloor Willem II met 4-0 van Ajax. Daarmee voldeden de spelers van de Tilburgse club aan het plan, namelijk verliezen met minstens drie doelpunten verschil. Dit leverde de matchfixers naar schatting één miljoen euro op. De wedstrijd tegen Feyenoord, van 19 december 2009, verliep niet naar wens van de omkopers. De Tilburgers hadden die wedstrijd eigenlijk met twee doelpunten verschil moeten winnen, maar het werd slechts 1-0 voor de Rotterdammers.

Reactie Kargbo

Kargbo, die momenteel is geschorst door de voetbalbond van Sierra Leone op verdenking van matchfixing in het nationale team, ontkent tegenover De Volkskrant dat hij ooit geld heeft aangenomen van criminelen uit de gokindustrie. Wel geeft hij toe dat hij toentertijd e-mailcontact had met een prominent lid van een goksyndicaat. ‘Het is onbeleefd om niet op e-mails te antwoorden. Maar ik zweer op mijn kinderen dat ik hem nooit heb ontmoet’, verzekert de 32-jarige middenvelder.

Willem II reageert geschokt

Willem II reageerde op de eigen website op het nieuws. ‘Wij zijn geschrokken van de berichtgeving en het heeft ons onaangenaam verrast. Manipulatie past uiteraard niet bij de normen en waarden waar Willem II voor staat. Wij zijn ook van mening dat we manipulatie in de sport samen moeten bestrijden, om drie redenen: 1. Wij willen een eerlijke sport, 2. De integriteit van de sport moet behouden blijven, 3. Sporters moeten hier tegen beschermd worden. Het doel van alle partijen moet zijn om het vertrouwen in de sport te handhaven. Vanzelfsprekend zullen wij alle medewerking aan een eventueel onderzoek verlenen om de onderste steen boven te krijgen.’

De KNVB heeft laten weten dat er aangifte wordt gedaan bij het Openbaar Ministerie. (Foto: TilboMRTN, Wiki Commons)

  1. […] ziet ernaar uit dat het matchfixingschandaal rond Willem II groter is dan gedacht. In januari berichtte De Volkskrant dat zeker twee wedstrijden van de club uit Tilburg waren gemanipuleerd in het seizoen […]

Praat Mee!