Raiola denkt aan FIFA-voorzitterschap: ‘Nu een soort leger’

Mino Railo, zaakwaarnemer van verscheidene topvoetballers, wil Sepp Blatter op gaan volgen bij de FIFA. In gesprek met De Volkskrant vertelt hij ‘kotsmisselijk’ te worden van de laatstgenoemde Zwitser. Reden genoeg voor hem, om te dromen van het voorzitterschap.

Raiola heeft dan ook serieus nagedacht over zijn programma. ‘Wil je een dictator of democratie?’ De dictator is Blatter voor Raiola. ‘Ik wil als een olifant door de porseleinkast, van Noord-Korea naar Zuid-Korea. Zelfs mijn zoon van twaalf weet dat het enige leuke aan de FIFA het spel is op zijn computer: FIFA 15.’

Op 29 januari sluit de aanmeldingstermijn voor de verkiezing in mei. Komende week moet Raiola dus kiezen of hij doorzet of niet. Hij heeft in ieder geval al een plan de campagne. ‘Het schoonmaken van de FIFA. Het terugbrengen naar de kern. Totale transparantie. De FIFA is zijn doelstelling kwijtgeraakt. Ik zie geen vernieuwing, geen sociaal karakter.’ Democratie zou onder zijn leiding de sleutel zijn naar succes. ‘Alles gebaseerd op wat je kunt, niet op wie je bent en wie je kent. Ik word kotsmisselijk als ik eraan denk dat Blatter wordt herkozen.’

‘Een soort sekte met eigen leger’

Raiola geeft nog maar eens zijn mening over de huidige organisatie. ‘De focus bij de FIFA ligt op macht en het grote geld, maar de FIFA wordt geleid door amateurs die aan één man verantwoording schuldig zijn: Blatter. En die man hoeft aan niemand verantwoording af te leggen. Er is geen controle. Dat kan nergens ter wereld. Ja, in Noord-Korea. De FIFA is een soort sekte met een eigen leger, met al die mensen in FIFA-uniform. En die durven hun mening niet te geven, want dan worden ze ontslagen’, aldus Raiola.

Railo staat bekend om het transfereren en begeleiden van spelers en coaches. Zo zijn Oranje-internationals Gregory van der Wiel , Luciano Narsingh en Vurnon Anita een van zijn cliënten. Ook topvoetballers Zlatan Ibrahimovic (Paris Saint-Germain), Paul Pogba (Juventus) en oud Oranje-bondscoach Bert van Marwijk worden begeleid door de voormalig pizzabakker.

Praat Mee!