Braziliaans instituut blundert in enquête over aanranding

Een pijnlijk foutje in een overheidsenquête in Brazilië. In de enquête werd gesuggereerd dat vrouwen met bepaalde kleding het ‘verdienen’ om aangerand te worden.

Het Braziliaanse Instituut voor Economisch Onderzoek heeft toegegeven dat de vraagstelling niet helemaal politiek correct was, en heeft zijn excuses aangeboden. Uit de enquête zou blijken dat 65,1 procent van de 3.810 ondervraagden mannen en vrouwen het er mee eens waren dat ‘vrouwen die kledij dragen waarbij delen van hun lichaam te zien zijn, het verdienen te worden aangerand’.

De resultaten leidden tot een stortvloed van verontwaardigde reacties en men maakte zich zorgen om de veiligheid van de vele duizenden toeristen die aankomende zomer naar Brazilië komen vanwege het WK voetbal. Via Facebook riep journaliste Nana Queiroz vrouwen op weinig verhullende foto’s te plaatsen van zichzelf met de tekst en hashtag #NãoMereçoSerEstuprada, wat zoiets betekent als #ikverdienhetniettewordenaangerand.

Ruim 20.000 vrouwen gaven gehoor aan de oproep. Het zorgde er ondermeer voor dat het Instituut nog maar eens een hertelling deed en tot de conclusie kwam dat ‘slechts’ 26 procent van de ondervraagden het eens was met de stelling. De verantwoordelijke voor de fout heeft ondertussen, al dan niet gedwongen, ontslag genomen. Foutje, bedankt. (Foto: Facebook)

Praat Mee!