Resultaten Ajax en Feyenoord bieden Europees perspectief

Ajax en Feyenoord deden gisteravond (donderdag) goede zaken in Europa. De Amsterdammers legden Legia Warschau over de knie (1-0), terwijl Feyenoord een knap resultaat boekte in Rome (1-1 tegen AS Roma). Als Ajax en Feyenoord volgende week erin slagen om hun Europese avontuur te verlengen, dan kan het Nederlandse clubvoetbal weer voorzichtig omhoog gaan kijken op de UEFA-coëfficiëntenlijst. 

Voetbal International zocht uit welke gevolgen de prestaties van de Nederlandse clubs hebben op de positie van ons land op de UEFA-coëfficiëntenlijst. De resultaten van Ajax, Feyenoord en PSV (0-1 verlies tegen Zenit) leverde Nederland een half punt op voor de ranglijst die bepaalt hoeveel clubs een land mag afvaardigen in Europa. Nederland, dat momenteel de negende plaats bezet, blijft daardoor in het spoor van Oekraïne (0,5 punt erbij deze speelronde) en België (0,6 punt), respectievelijk de nummer acht en de nummer tien van de coëfficiëntenlijst.

Op de virtuele ranglijst van 2017 moet Nederland echter niet kijken naar deze landen. Over twee jaar worden de resultaten van twee succesvolle seizoenen (2010/2011 en 2011/2012) namelijk geschrapt, waardoor de virtuele nummers elf en twaalf (België en Tsjechië) een voorsprong opbouwen van vijf punten.

Als de Nederlandse landskampioen in het seizoen 2017/2018 verzekerd wil blijven van rechtstreekse plaatsing voor de Champions League, dan moeten er nog flink wat punten worden behaald in de komende twee jaar. In de huidige situatie valt Nederland in 2017 terug naar de zestiende plaats, daar waar een plek bij de beste dertien landen is vereist. De kloof naar deze ‘veilige’ dertiende stek bedraagt 3,3 punt, die virtueel in handen is van Roemenië.

Concurrentie morst punten

De inhaalrace kan dit seizoen al worden ingezet. Er is namelijk geen enkele Roemeense club meer actief in Europa. Datzelfde geldt voor Kroatië en Tsjechië. Ook de rol van Griekenland en Turkije lijkt bijna uitgespeeld. Het Griekse Olympiakos ging met 2-0 onderuit tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk, terwijl de Turkse clubs Besiktas (1-0 nederlaag bij Liverpool) en Trabzonspor (0-4 tegen Napoli) ook geen bemoedigende resultaten boekten. Ajax, Feyenoord en PSV kunnen volgende week dus zorgen voor een lichtpuntje in de donkere dagen van het Nederlandse clubvoetbal. (Foto: Instagram)

 

 

Praat Mee!