Spaanse clubs dreigen met staking; El Clásico op de tocht

Spaanse clubs in de Primera División staan op het punt om te staken tegen de in hun ogen oneerlijke verdeling van de tv-gelden. Volgens Spaanse bronnen van de Daily Mirror is het meest waarschijnlijk dat de clubs in het weekend van 21 maart het werk neerleggen. Als de staking doorgang vindt, kan er een streep gezet worden door de grootste wedstrijd van het Europese voetbal: FC Barcelona – Real Madrid.

De Liga de Fútbol Profesional (LFP), organisator van de Primera División en de Segunda División A, heeft twee weken geleden een wetsvoorstel ingediend bij de Spaanse regering voor het gezamenlijk verkopen van de tv-rechten. Het kabinet van het Zuid-Europese land werd verzocht om het wetsvoorstel binnen 15 dagen te behandelen, maar daar is geen gehoor aan gegeven. Javier Tebas, president van de LFP, heeft daarop een buitengewone algemene vergadering uitgeschreven voor 4 maart, waarin een mogelijke staking ter sprake komt.

Engelse model

Op dit moment worden clubs in Spanje vrij gelaten om hun tv-rechten individueel te verkopen, waardoor Real Madrid en Barcelona jaarlijks bijna de helft van de tv-inkomsten opstrijken. Dit stuit de overige clubs uit de Spaanse competitie tegen de borst. Zij willen toe naar het Engelse model, waarbij de tv-rechten centraal worden verkocht. De Spaanse clubs denken zo meer geld op te kunnen halen en deze inkomsten eerlijker te verdelen.

Om de druk op de Spaanse regering te vergroten, dreigen clubs met een staking in het weekend van El Clásico. De aankomende editie van de kraker tussen Barça en Real is vastgesteld op zondag 22 maart. Overigens staat Barcelona positief tegenover de nieuwe verdeling van de tv-gelden. Real daarentegen is nog niet overstag. (Foto: Instagram)

Praat Mee!