Youri Mulder over spitspositie Oranje: ‘Dost is de nummer één ‘

Met de interlands tegen Turkije (28 maart) en Spanje (31 maart) in het vooruitzicht, kwam ook het Nederlands elftal zondagavond bij Studio Voetbal ter sprake. Door de blessure van Robin van Persie en de ook niet topfitte Klaas-Jan Huntelaar was de spitspositie een punt van discussie.

Voor Youri Mulder is het een uitgemaakte zaak dat Bas Dost door bondscoach Guus Hiddink in de spits geposteerd moet worden. ‘Dost is op dit moment de nummer één’, zei de oud-international. ‘Als hij naar de bal kijkt, is het al een goal. Hij moet spelen’, wees Mulder op de ongekende vorm van de 25-jarige spits. In de laatste acht duels bij VFL Wolfsburg maakte Dost dertien doelpunten en bereidde hij ook nog eens twee treffers van een medespeler voor.

Luuk de Jong

Ook de naam van Luuk de Jong viel aan tafel van Studio Voetbal. Co Adriaanse vindt De Jong Oranje-waardig, maar hij plaatste wel een kanttekening. ‘Dan moet er gespeeld worden met buitenspelers die hem bedienen. Een individuele actie heeft hij niet. Tussen Depay en Robben krijgt hij geen bal’, vertelde Adriaanse.

John van den Brom pleitte ervoor om zowel Dost als De Jong op te roepen. Hij beaamde het verhaal dat De Jong voorzetten van de zijkant nodig heeft, maar volgens de trainer van AZ is iedere spits daar afhankelijk van. Jan Joost van Gangelen vindt dat De Jong wordt ondergewaardeerd in de Nederlandse competitie. ‘Hij is de meest onderschatte speler van PSV. Hij werkt zo hard’, aldus de presentator van FOX Sports, die zondagmiddag aanwezig was bij de topper tussen PSV en Ajax.

Praat Mee!