Oranje-klant Dost: ‘Zit in een flow dat ik weet dat elke bal erin gaat’

Hij is met afstand de meest besproken speler van het moment in de Duitse Bundesliga: Bas Dost. Wilde het in de eerste twee jaar bij VFL Wolfsburg maar niet vlotten met de Nederlandse spits, inmiddels wordt hij door elke verdediger in Duitsland gevreesd. Het geheim? Op maat gemaakte zooltjes, waardoor Dost niet langer meer sukkelt met enkelblessures.

De 25-jarige spits stapte in de zomer van 2012 als topscorer van de Nederlandse competitie over naar Wolfsburg, waar hij te maken kreeg met Felix Magath. De Duitse coach staat bekend om zijn onorthodoxe trainingsmethoden: trainen tot je er letterlijk bij neervalt. Dost moest enorm wennen aan de nieuwe manier van trainen en kwam maar weinig aan spelen toe.

Daar speelden de enkelklachten van Dost ook een grote rol in. Sinds een aantal maanden speelt de oud-speler van SC Heerenveen op zooltjes en is hij verlost van zijn enkelblessures. ‘Die voorkomen dat m’n enkels gaan knikken’, legt Dost uit aan de NOS. De geboren Deventenaar profiteerde optimaal van het winterse vertrek van Ivica Olic. Van tribuneklant promoveerde Dost ineens naar de rol van eerste spits, en hij stond er meteen. In de eerste zes competitiewedstrijden van het nieuwe jaar wist hij al elf keer het net te vinden.

Uiteraard geniet de Nederlander van alle positieve aandacht. ‘Maar niet te lang. Want ik moet door’, beseft Dost zich. ‘Ik heb lang genoeg te weinig laten zien. Ik baalde ervan dat ik als topscorer de eredivisie verliet en vervolgens twee jaar lang weinig liet zien. Zoiets vreet aan mij. Maar de gretigheid heb ik vastgehouden.’

Oranje

‘Dat is een van de mooiste gevoelen die er zijn, dat je wéét: als de bal nu komt, scoor ik’, vervolgt de door FC Emmen opgeleide aanvaller. ‘Dat heb je niet als je de laatste drie, vier wedstrijden niet gescoord hebt. Dan hóóp je te scoren. Maar nu zit je in zo’n flow dat je weet dat elke bal erin gaat.’ Dat Dost door menigeen wordt genoemd als de ideale vervanger van de geblesseerde Robin van Persie in Oranje, kan hij wel in perspectief plaatsen. ‘Dat is het mooie aan voetbal, maar ook het trieste. Zo ben je een totale nobody en zo ben je opeens gigantisch hot. Ik vind dat verschil wel heel erg overdreven. Maar zo is het, en dat gaat ook nooit veranderen’, weet Dost maar al te goed. (Foto: Instagram)

 

Praat Mee!