OM bestraft racistische reacties op Oranje-selfie

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft drie personen bestraft voor het plaatsen van racistische teksten bij een selfie van Leroy Fer. De verdachten zijn door de lokale politie-eenheden verhoord en moeten een boete van onbekende hoogte betalen.

Fer plaatste in november een foto van zichzelf en een aantal getinte mede-internationals op Facebook. Dat leverde een storm aan reacties op, waaronder een aantal racistisch getinte opmerkingen. Robin van Persie is blij dat de daders zijn aangepakt. ‘Ik ben verheugd dat dit is opgepakt en dat deze personen hier niet zomaar mee wegkomen’, laat de aanvoerder van het Nederlands elftal weten op de website van de KNVB. ‘Zoals ik na onze laatste wedstrijd tegen Letland ook al aangaf, wij vertegenwoordigen allemaal het Nederlands elftal en daarin maakt kleur niets uit. Bij ons niet en in het ‘gewone’ leven mag dat ook niet zo zijn.’

De maker van de selfie reageert ook verheugd op het nieuws. ‘Ik ben blij met de actie van het OM. Het is een overduidelijk signaal aan iedereen dat dit soort kwetsende zaken gewoon niet kán. Niet binnen en ook niet buiten de lijnen’, aldus Fer.

Praat Mee!