Column: Van Persie moet zich zorgen gaan maken

Op 28 maart, over ruim twee weken, hervat Oranje de EK-kwalificatiereeks in eigen huis tegen Turkije. Bondscoach Guus Hiddink maakte woensdag zijn voorselectie bekend met de in topvorm verkerende Bas Dost. 

Robin van Persie ontbreekt. De spits van Manchester United heeft een enkelblessure en is daarom afwezig. Dat komt Hiddink mogelijk niet slecht uit. Van Persie speelt al het hele seizoen matig en ook bij Oranje kan hij niet bekoren.

Na zijn fittie met Klaas Jan Huntelaar leek het publiek ook nog de kant van Huntelaar te kiezen. Daarnaast is hij in strijd met Arjen Robben over ‘de macht bij Oranje’. Volgens insiders trok Van Persie het maar slecht dat Robben de smaakmaker was op het WK en ook in cruciale fases sprak Robben de groep toe en niet Van Persie.

Met Dost en Klaas Jan Huntelaar heeft Hiddink twee jongens die het momenteel veel beter doen bij hun club en ook internationaal gezien. Als zijn zich tegen Turkije kunnen bewijzen, dan moet ik nog zien of Hiddink de volgende EK-kwalificatiewedstrijd, op 12 juni tegen Letland, nog gaat kiezen voor de huidige aanvoerder. Hiddink zou er verstandig aan doen om vanaf eind maart Robben al als nieuwe vaste aanvoerder aan te stellen, dan is de druk minder groot om Van Persie, mocht hij zo slecht blijven presteren, in juni op de bank te zetten. Ik ben benieuwd.

Praat Mee!