Houdt Ajax de Nederlandse eer hoog?

Ajax wil zichzelf vanavond (donderdag) een goede uitgangspositie verschaffen in de achtste finales van de Europa League. In het Olympiysky Stadion in Kiev nemen de Amsterdammers het vanaf 19.00 uur op tegen het Oekraïense Dnjepr Dnjepropetrovsk. Een goed resultaat is meer dan welkom voor het Nederlandse clubvoetbal.

In de huidige situatie zakt Nederland over twee jaar namelijk af naar de vijftiende plek op de UEFA-coëfficiëntenlijst, waardoor de landskampioen van het seizoen 2016/2017 niet rechtstreeks is geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. Daarvoor is een plek in de top-13 vereist, mits de winnaar van de CL in de eigen competitie een ticket voor het miljoenenbal weet te bemachtigen. Een zorgwekkende ontwikkeling voor Nederland, dat op dit moment nog de negende plaats bezet op de Europese ranglijst. De komende twee jaar vallen echter de behaalde punten uit de seizoenen 2010/2011 en 2011/2012 weg, twee uiterst succesvolle jaren voor het Nederlandse clubvoetbal.

Ajax kan inhaalrace inzetten

De noodzaak van een goed resultaat van Ajax is dus duidelijk. Aangezien naaste concurrenten Kroatië, Griekenland, Roemenië en Tsjechië dit seizoen zijn uitgespeeld in Europa, zijn alle punten die Ajax in Europa pakt mooi meegenomen. Ook Zwitserland is na dinsdagavond klaar, nadat FC Basel in de CL werd uitgeschakeld door FC Porto. De inhaalrace kan dus dit jaar al worden ingezet door de Amsterdamse club.

Kortom: of je nu voor PSV, Feyenoord of Ajax bent, elke voetbalfan heeft er baat bij dat de ploeg van trainer Frank de Boer vanavond een goed resultaat weghaalt uit Oekraïne. Volgende week donderdag kan Ajax het dan afmaken in een uitverkochte Amsterdam Arena. Het zou de eerste keer in tien jaar zijn dat Ajax zich in een Europees toernooi schaart onder de laatste acht. In 2003 schakelde AC Milan de 33-voudig kampioen van Nederland uit in de kwartfinale van de CL. (Foto: Instagram)

Praat Mee!