Ajax wacht loodzware return na nederlaag in Kiev

Ajax moet volgende week flink aan de bak in de returnwedstrijd tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk. De ploeg van trainer Frank de Boer ging donderdagavond met 1-0 onderuit in Kiev en moet in de Amsterdam Arena de schade gaan repareren.

Het spel van de Amsterdammers hield niet over. Dat was onder meer te wijten aan het slecht bespeelbare veld in het Olympskiy Stadion. Ajax begon nog wel goed aan de wedstrijd. Thulani Serero dook na vier minuten op achter de defensie van de Oekraïeners en probeerde de doelman van Dnjepr met een lob te verschalken. Denis Bojko liet zich echter niet verrassen door de Zuid-Afrikaanse middenvelder.

Na een halfuur strafte Dnjepr laksheid in de Amsterdamse defensie meteen af. Ricardo van Rhijn gaf Jevhen Konoplyanka alle ruimte voor een voorzet. De sterspeler van de Oekraïense club schoof de bal in de voeten van Roman Zozulya, die Nicolai Boilesen het bos instuurde en in de verre hoek raak schoot: 1-0. Ajax kreeg vlak voor rust nog een uitgelezen mogelijkheid op de gelijkmaker, maar een doorgekopte bal van Davy Klaassen werd van dichtbij over het doel geschoten door Joël Veltman.

In het tweede bedrijf metselde Dnjepr de verdediging dicht en daar slaagde de nummer drie van de Oekraïense competitie alleraardigst in. Alleen de ingevallen Ricardo Kishna kreeg nog een goede mogelijkheid op de aansluitingstreffer, maar besluiteloosheid bij de vleugelaanvaller gooide roet in het eten. Dnjepr was uiteindelijk nog het dichtst in de buurt van een doelpunt. Zozulya veranderde een vrije trap van richting, waardoor Jasper Cillessen alle moeite had met de inzet. In tweede instantie kon de doelman van Ajax klemmen en voorkomen dat Ajax met een nog grotere achterstand van het veld stapte.

Drie basiskrachten Dnjepr geschorst

Volgende week donderdag volgt de return in een uitverkochte Amsterdam Arena. Dnjepr zal het in ieder geval moeten stellen zonder drie basisspelers. Artem Fedetskiy, aanvoerder Ruslan Rotan en Zozulya, maker van de enige treffer, stonden voor de wedstrijd op scherp en kregen allemaal een gele kaart. (Foto: Onderwijsgek, Wiki Commons)

Praat Mee!