‘Vergeten’ WK-finalist Stekelenburg: ‘Ik wil gewoon spelen’

Jarenlang was hij de onbetwistbare eerste doelman van het Nederlands elftal, maar na zijn transfer naar AS Roma verdween hij van de radar. Maarten Stekelenburg is inmiddels alweer 32 jaar oud en houdt tegenwoordig de bank warm in het prinsendom Monaco. Als het aan de oud-Ajacied ligt, staat hij na de zomer weer onder de lat als eerste doelman. ‘Ik ben fit en ik wil graag spelen. Als het niet hier is, dan elders.’

Stekelenburg beleefde op 11 juli 2010 het hoogtepunt in zijn carrière. Op die dag speelde de geboren Haarlemmer de WK-finale tegen Spanje. Het bleek achteraf een keerpunt in zijn loopbaan. Ondanks dat Stekelenburg een geweldig toernooi keepte, bleef interesse van de Europese top uit. Hij bivakkeerde nog een seizoen bij Ajax, raakte in de slotfase van de competitie geblesseerd aan zijn duim en miste daardoor de kampioenswedstrijd tegen FC Twente.

AS Roma en Fulham

Met de dertigste landstitel van Ajax op zak, vertrok Stekelenburg in de zomer van 2011 naar AS Roma. Aanvankelijk deed hij het naar behoren in Italië, maar na het vertrek van trainer Luis Enrique ging het bergafwaarts. Twee jaar later vertrok Stekelenburg naar Fulham, maar ook daar belandde hij weer op de bank.

‘Ik kan me voorstellen dat mensen zeggen: dat is een groot contrast met de kwartfinale tegen Brazilië. Dat begrijp ik’, beseft de doelman zich in gesprek met de NOS, die op het WK van 2010 een heldenrol voor zich opeiste door een bal van Kaká uit de kruising te halen. ‘Dat contrast is er. Je hebt te maken met mensen die op je pad komen in je carrière, eigen beslissingen… sommige dingen weet je niet hoe ze van tevoren gaan lopen.’

Stekelenburg heeft geen spijt van de keuzes die hij in zijn loopbaan heeft gemaakt, maar wil komende zomer wel weer uitzicht hebben op speeltijd. Of zijn toekomst in Monaco ligt, is nog maar de vraag. ‘Dat weet ik niet. Monaco heeft de eerste optie. Of zij die optie lichten weet ik niet, daar is een deadline voor’, aldus Stekelenburg, die nog altijd onder contract staat bij Fulham. ‘Er zullen gespekken gaan volgen. Ik hoor het wel. Ik ben fit en ik wil graag spelen. Dat heb ik vaak aangegeven. Ik wil gewoon spelen. Als het niet hier is, dan elders’, besluit de huurling van Fulham.

Geniet hieronder nog eens van de schitterende redding van Stekelenburg op het schot van Kaká, in de kwartfinale van het WK 2010.

Praat Mee!