‘Nederland is geen topland meer’

Tijdens de persconferentie van het Nederlands elftal kreeg Guus Hiddink de vraag of Nederland nog een echt topland is in het voetbal? De keuzeheer was verdeeld over deze vraag en gaf twee antwoorden met beide een duidelijke redenering. 

‘Of Nederland een topland is? Nee en ja. Als je kijkt naar het resultaat is Nederland nog wel een topland. Kijk maar naar het WK, we werden daar derde en dat is een uitstekend resultaat, maar niet op de manier waarop wij willen. Daarom vind ik dat we geen topland meer zijn. Wij willen goed voetbal spelen met resultaat, maar de laatste jaren hebben wij dat niet meer laten zien, terwijl echte toplanden als Duitsland en Spanje in een mindere periode dit wel kunnen opbrengen om hun eigen spel te blijven spelen’, aldus Hiddink.

‘Het probleem ligt hier bij de weerstand in de eigen competitie. De eredivisie is niet meer wat het geweest is. Vroeger kreeg je nog echte weerstand en moest je je als ploeg eronder uit kunnen voetballen, nu zet niemand meer druk en is het leren vechten met je eigen filosofie aan het verdwijnen. Ook zijn er geen ervaren spelers meer die jonge talenten bij de hand nemen. Dit kon je ook zien in Europa. De Nederlandse teams werden overrompeld door ploegen uit sterke competities, maar ook kleinere. We richten ons zo erg op ons eigen spel dat we blind zijn geworden voor andere gevaren van andere ploegen. En dan krijg je wedstrijden zoals Zenit – PSV of Ajax – Dnipro. We willen goed en mooi voetballen, maar we moeten nu ook weten waar het gevaar vandaan komt,’ zo analyseert de bondscoach.

foto: Bron: Football.ua, Wiki Commons

Praat Mee!