De Jong: ‘Gaat om één ding: mentaliteit’

Afgelopen week kwam het Nederands elftal weer bij elkaar, om zich voor te bereiden op het EK-kwalificatieduel met Turkije. Nigel de Jong geldt als één van de ervaren spelers in de selectie van het Nederlands elftal en hij wil de jongere spelers graag ondersteunen.

‘Ik probeer ze te helpen op alle mogelijke manieren. Of dit nu positioneel is of op het mentale vlak’, vertelt De Jong tegenover de NOS. ‘Je moet er wel voor ze zijn. Ik heb die weg ook ooit bewandeld als jonge jongen en ik heb daar veel profijt van gehad. Je moet ze een kans geven zich te profileren in het Nederlands elftal.’

‘Uiteindelijk gaat het maar om één ding en dat is mentaliteit’, vervolgt de dertigjarige Amsterdammer. ‘Dat geldt voor ons, maar ook voor die jonge jongens.’ Door de afwezigheid van de geblesseerde Arjen Robben en Robin van Persie is het tonen van de juiste mentaliteit des te belangrijker. ‘Ik maak me nooit zorgen, maar je moet wel scherp zijn’, weet De Jong.

De Jong weet waar Oranje voor moet waken in de wedstrijd tegen de Turken. ‘Ze hebben een snelle omschakeling en kunnen er met de backs snel uitkomen. Ik denk dat daar het gevaar ligt. Ons hele elftal moet als een muur staan. We moeten er als elf mannen staan en gaan winnen.’

Er wordt zaterdagavond om 20:45 uur afgetrapt in de Amtserdam Arena. Het is nog maar de vraag of De Jong zelf in de basis start. Met Daley Blind en Jordy Clasie heeft Hiddink namelijk twee andere goede controlerende middenvelders in de groep.

Praat Mee!