Turkse bondscoach: ‘Nederland een van de beste ploegen ter wereld’

Turkije is deze week met een gehavend elftal afgereisd naar Amsterdam voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Oranje. Sterspeler Arda Turan is er niet bij wegens een schorsing, terwijl doelman Volkan Demirel en Ömer Toprak niet meer uit willen komen voor het Turkse nationale elftal. Genoeg zorgen dus voor bondscoach Fatih Terim, die het Nederlands elftal nog altijd beschouwd als een van de beste ploegen ter wereld.

Wat dat betreft mag Terim zijn handen dicht knijpen dat Arjen Robben en Robin van Persie ontbreken aan de kant van Oranje. ‘Dat Robben er niet bij is, is voor hen een hele aderlating’, is de Turkse bondscoach zich bewust van de kracht van de absolute vedette van het Nederlands elftal. ‘Maar als je het alleen maar over hem hebt, doe je een jongen als Ibrahim Afellay en de anderen die gaan spelen tekort.’

‘Robben is absoluut belangrijk, maar als hij niet meedoet is het niet zo dat de machine gaat haperen. Het Nederlandse voetbal kent genoeg grote spelers’, vervolgde Terim vrijdag op de persconferentie. ‘Ik zeg altijd dat Nederland een van de beste ploegen ter wereld is, maar dat betekent niet dat we bang moeten zijn’, probeerde de trainer de moed erin te houden.

Pistoolincident

‘Wie ontbreekt er naast Robben nog meer? Ron Vlaar? Ja, maar dan kan ik zeggen dat wij achterin Ömer Toprak missen’, doelde Terim op de verdediger van Bayer Leverkusen, die eind 2013 bij het Turkse nationale elftal met een pistool werd bedreigd door Gökhan Töre. Sindsdien wenst Toprak niet meer uit te komen voor Turkije.

Ondanks het ontbreken van Robben en Van Persie, verwacht Terim een tot op het bot gemotiveerd Nederlands elftal. ‘Ze zullen het zeker professioneel aanpakken, want zo hoort het. In de voetballerij geldt dat je de tegenstander altijd serieus moet benaderen, ook al ben je op papier veel beter. Dat zal Nederland doen, respect hoort er namelijk bij’, besloot de 61-jarige bondscoach zijn persconferentie. (Foto: Игорь Снисаренко, Wiki Commons)

Praat Mee!