Opinie: Oranje gewoon naar het EK

De druk op de spelers van het Nederlands elftal was enorm. Nederland moest en zou zaterdagavond winnen van de Turken, om zicht op een EK-ticket te behouden. De ploeg van Guus Hiddink speelde echter gelijk, waarna velen mensen in mijn omgeving zich afvroegen of plaatsing voor het EK in Frankrijk nu gelijk onmogelijk was. Nee, geen paniek. Nog vijf kwalificatiewedstrijden te gaan, Oranje gaat gewoon naar het EK.

Want hoewel Oranje op een matige derde plek staat in de groepsfase van de kwalificatiereeks, is het nog lang niet gespeeld. In juni dit jaar is Letland de tegenstander. De ploeg die in vijf kwalificatieduels slechts twee punten pakte en het elftal waar Oranje vorig jaar al met 6-0 van wist te winnen. Dat worden dus gewoon drie punten voor de equipe van Hiddink. Zo, dat staat vast.

In september zijn IJsland en Turkije de tegenstander. De respectievelijke nummer twee en vier uit Poule A. Van de Turken weten we inmiddels dat het geen slechte ploeg is en de IJslanders wonnen vorig jaar met 2-0 van ‘Onze 11’. Maar laten we nou eerlijk zijn; dat IJsland stelt niets voor. Als je een gemiddelde voetballiefhebber vraagt drie IJslandse internationals op te sommen, blijft de desbetreffende persoon waarschijnlijk steken bij Kolbeinn Sighthorsson (Ajax) en Alfred Finnbogason (ex-Heerenveen). Oja, en die aanvoerder, Aron Gunnarson. Maar die speelt bij Cardiff City dat veertiende staat in de Championship, de Engelse Jupiler League. Nee, van IJsland gaan we gewoon winnen. En als Hiddink weer over Robin van Persie en Arjen Robben kan beschikken, is Turkije ook te verslaan.

Een maand later staan de duels met Kazachstan en Tsjechië op het programma. We hebben eerder laten zien dat winnen van de Kazachen niet lastig is. In oktober vorig jaar won Oranje namelijk met 3-1, hoewel we een draak van een wedstrijd speelden. Als laatste Tsjechië, dat een wat betere ploeg heeft. Maar ook zíj zijn te verslaan. Waar de mannen van Hiddink Letland met zes doelpunten verschil afslachtten, kwamen de Tsjechen gister (zaterdag) niet verder dan een schamele 1-1.

Kortom, het komt wel goed met het Nederlands elftal. Met of zonder Hiddink, met of zonder vedettes: de komende tegenstanders zijn stuk voor stuk te verslaan. En dat gaan we doen ook, daar geloof ik in. Een eerste of tweede plek wordt lastig, aangezien het puntenverschil met Tsjechië en IJsland inmiddels aanzienlijk is. Plek drie, wat recht geeft op een play-off, moet echter zeker goed komen. En dan gaat Nederland ‘gewoon’ naar het EK.

(Foto: ING Nederland, Photopin.com)

Praat Mee!