Oranje bevindt zich in tussenfase

Nederland lijkt zich er langzaam maar zeker bij neer te leggen dat een herhaling van het WK 2010 geen haalbare optie is op het WK voetbal 2014. De finalist in Zuid-Afrika heeft sindsdien veel kwaliteit ingeleverd, waardoor het overleven van de poulefase al een knappe prestatie zou zijn.

Heel Nederland stond vier jaar geleden als één blok achter Oranje toen in Zuid-Afrika de finale werd bereikt ten koste van landen als Brazilië en Uruguay. Dat uiteindelijk de Spanje in die eindstrijd na een verlenging te sterk bleek voor Nederland deed niets af aan de feestvreugde toen het elftal werd gehuldigd voor het behalen van de tweede plek.

Het enthousiasme van toen verdween snel toen het Nederlands elftal met nagenoeg dezelfde selectie al in de poulefase roemloos werd uitgeschakeld op het EK 2012. Nederland bevond zich weliswaar in de Poule des Doods met Portugal, Duitsland en Denemarken, maar dat het Europees kampioenschap met nul punten werd verlaten had echter niemand voorspeld.

Als nieuwe bondscoach deed Louis van Gaal precies datgene wat op dat moment nodig was: de selectie flink verjongen. Grote namen als Mark van Bommel, Nigel de Jong en Maarten Stekelenburg maakten plaats voor namen als Luciano Narsingh, Daryl Janmaat en Jordy Clasie waardoor het Nederlands elftal een groot gedeelte ervaring inruilde voor nieuw en vers bloed.

Dit pakte tijdens de kwalificatiereeks verrassend genoeg goed uit, want na het EK werd er meteen gewonnen van Turkije en Hongarije. Hiermee werd de basis gelegd voor een uitstekende kwalificatie, waarin alleen punten werden verloren in en tegen Estland.

Of het Nederland elftal echter helemaal klaar is voor het komende WK valt echter te betwijfelen. In vriendschappelijke duels tegen Italië, Portugal en Frankrijk werd er niet gewonnen en keer op keer werden de zwakke plekken van Nederland pijnlijk blootgelegd. Met name de recente 2-0 nederlaag tegen de Fransen zal veel fans pijn hebben gedaan. Hoewel Van Gaal veel vaste spelers miste in Parijs, was Nederland in de gehele wedstrijd volledige de onderliggende partij.

De hoop op een herhaling van het WK 2010 lijkt vooralsnog dus weggelegd voor de echte optimisten, maar wellicht dat Van Gaal en zijn mannen vriend en vijand kunnen verrassen en toch voor een stunt kunnen zorgen op het WK voetbal 2014 in Brazilië. (Foto: Greg Tee)

Ingezonden artikel via info@onze11.nl. 

Praat Mee!