Terugblik: Nederland – Spanje (5-1) met commentaar van Jack van Gelder

Salvador, vrijdag 13 juni 2014. 291 dagen geleden om precies te zijn. Een dag om nooit te vergeten. Het Nederlands elftal speelde de eerste wedstrijd van het WK tegen regerend wereldkampioen Spanje, en wat was het een geweldige wedstrijd. Vanavond staat Nederland – Spanje een kleine 9.050 kilometer verderop wederom op het programma. Een mooie gelegenheid om nog eens terug te blikken op vrijdag de 13e.

Oranje mocht zich dan op eenvoudige wijze hebben geplaatst voor het WK, toch gaf niemand een stuiver voor de equipe van toenmalig bondscoach Louis van Gaal. Een paar maanden eerder kreeg Van Gaal nog een enorme domper te verwerken. Tijdens de Italiaanse competitiewedstrijd tussen Napoli en AS Roma schreeuwde Kevin Strootman het na tien minuten uit van de pijn. Een dag later kwam de bevestiging: Strootman mist het WK.

Maar terug naar de sceptische reacties voordat Nederland ook maar een voet op Braziliaanse bodem had gezet. Toegegeven, Oranje werd op 5 maart 2014 helemaal weggetikt door Frankrijk (2-0 verlies) en de oefeninterlands in aanloop naar het WK gaven de burger evenmin moed. Ecuador werd in de Amsterdam ArenA op een gelijkspelletje gehouden (1-1), terwijl Ghana en Wales (zonder sterspelers Gareth Bale en Aaron Ramsey) in De Kuip met de nodige moeite werden verslagen (1-0 en 2-0).

Onervaren defensie

De loting hielp uiteraard niet mee. Met Chili, Spanje en Australië had Oranje het zeker niet getroffen. Maar wij Nederlanders willen ook weleens vergeten wat voor klasbakken we zelf in huis hebben. Arjen Robben was vorig jaar al absolute wereldtop, Robin van Persie stak beter in zijn vel, Wesley Sneijder conformeerde zich aan zijn rol onder Van Gaal en dan zou je bijna Nigel de Jong nog vergeten. Grootste pijnpunt was de onervaren defensie. Met een achterhoede die bijna geheel uit Feyenoorders bestond, was de verwachting dat de tegentreffers ons om de oren zouden vliegen. Per slot van rekening, Daryl Janmaat, Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi hadden nog geen ervaring op het allerhoogste niveau.

Van Gaal bleek in staat om de ‘jonkies’ in een paar weken tijd om te toveren tot betrouwbare krachten, waardoor Sneijder naast zijn verdedigende taken ook de geliefde steekpass kon geven op de excellerende Robben en Van Persie. Ron Vlaar groeide bovendien uit tot de leider van de defensie, terwijl De Jong op het middenveld de tegenstander al schrik aanjaagde voordat die ook maar in de buurt van het Nederlandse strafschopgebied kwam.

Kopbal Van Persie ommekeer

Alles kwam eruit op vrijdag 13 juni tijdens Nederland – Spanje. Om 21.00 uur zat Nederland aan de buis gekluisterd, met een Oranje-outfit in de kroeg of in de Bahia Arena in Salvador. En wat we allemaal aanschouwden vanaf minuut 44 was eigenlijk niet te bevatten. Want tot die schitterende kopbal van Van Persie zaten ‘we’ eigenlijk niet echt in de wedstrijd. Het bleek de ommekeer voor Oranje, dat in de tweede helft een voetbalshow weggaf onder leiding van dirigent Robben.

Bekijk die heerlijke beelden nog maar een keer, en bedenk je: deze wedstrijd pakt niemand mij af. Maar wees gewaarschuwd: kippenvel gegarandeerd.

Praat Mee!