Hiddink: ‘Ik trek geen lange neus’

Oranje herstelde zich dinsdagavond knap van de zeperd tegen Turkije (1-1). Europees kampioen Spanje werd in Amsterdam getrakteerd op een 2-0 nederlaag. Bondscoach Guus Hiddink was tevreden over de prestatie van zijn ploeg. 

‘Met name in de eerste helft heb ik een ploeg gezien die echt vooruit wilde voetballen’, zei Hiddink voor de camera van SBS6. ‘We begonnen goed en kwamen al voetballend op een mooie voorsprong’, doelde de 68-jarige oefenmeester op de treffers van Stefan de Vrij en Davy Klaassen, waardoor het Nederlands elftal na zestien minuten al op rozen zat.

Ten opzichte van het EK-kwalificatieduel met Turkije mocht Davy Klaassen aantreden op het middenveld van het Nederlands elftal. De Ajacied luisterde zijn tweede interland op met zijn eerste doelpunt in het shirt van het Nederlands elftal. Samen met Daley Blind en Wesley Sneijder maakte hij een solide indruk op de bondscoach.

Naïviteit

Hiddink onderstreepte nog maar eens hoe belangrijk het is om de concentratie te bewaren. ‘Tegen Spanje is het belangrijk de rust te bewaren een geen domme dingen te doen. Dat ging vrij aardig, alhoewel we dat wel een paar keer hebben gedaan. Die fouten werden veroorzaakt door naïviteit van onze kant’, aldus Hiddink, die Jetro Willems en Bruno Martins Indi een grote fout zag maken in de eerste helft. ‘Die fouten mag je niet maken, vooral niet tegen een ploeg van dit kaliber. Maar dat is en les voor die jongens dat je je dat niet kunt veroorloven op dit niveau.’

Door de oefenzege op Spanje valt er een last van de schouders van Hiddink, al wilde de geplaagde bondscoach dat niet toegeven. ‘Ik trek geen lange neus naar de media’, meende Hiddink. ‘Daar ben ik het type niet voor. Iedereen doet zijn job en dat moet-ie vooral blijven doen.’

Ten slotte blikte Hiddink vooruit op het vervolg van de EK-kwalificatiereeks. ‘Het is natuurlijk doodzonde dat we deze week er niet in zijn geslaagd om drie punten te pakken tegen Turkije. Maar deze overwinning geeft wel veel vertrouwen richting juni’, doelde Hiddink op de eerstvolgende interland tegen Letland.

Praat Mee!