Ajax-opleiding viel familie Sneijder zwaar: ‘Al ons geld ging op aan benzine’

De ouders van Wesley Sneijder hebben jarenlang alles opgegeven om de droom van hun kinderen uit de laten komen: slagen in het profvoetbal. Uiteindelijk haalde alleen zoon Wesley de absolute top, terwijl de meest getalenteerde Jeffrey door blessureleed zijn droom in duigen zag vallen. In gesprek met het Algemeen Dagblad kijkt Sylvia Sneijder, moeder van de Oranje-international, terug op de tijden dat haar zoons actief waren in de jeugdopleiding van Ajax.

‘Wesley speelde vanaf zijn zevende bij Ajax. Barry (vader red.) moest minstens vier keer per week met de auto naar Amsterdam, voor trainingen en wedstrijden’, begint Sylvia. ‘En het ging niet alleen om Wesley, want ook onze zoons Jeffrey en Rodney speelden al op jonge leeftijd bij Ajax. Er reden geen busjes voor zulke jonge spelers, een vergoeding kregen we niet’, vertelt Sylvia over de opofferingen die zij samen met haar man moest maken voor haar zoons.

Niet op vakantie

Sylvia nam het gehele huishouden op zich, terwijl vader Barry ’s nachts werkte om aan het einde van de maand geen geld tekort te komen. ‘Op vakantie gingen we niet, al ons geld ging op aan benzine. Vaak maakte ik voor een paar dagen macaroni, dat was lekker goedkoop. Wij hebben tijd en geld in de jongens gestopt zodat ze bij Ajax konden voetballen, maar ik heb het nooit als een investering gezien. Voetbal was hun lust en hun leven, dáár ging het om. Achteraf kun je zeggen dat het zijn vruchten heeft afgeworpen, want wij profiteren er nu ook van’, doelt Sylvia op de geslaagde carrière van Rodney en met name Wesley Sneijder.

Op het moment dat Wesley doorbrak bij Ajax en een vorstelijke salaris opstreek in Amsterdam, had Sneijder er dan ook alles voor over om zijn ouders alles te geven wat hun hartje begeerd. ‘Het eerste wat hij met zijn verdiende geld deed, was nieuwe spulletjes voor ons huis kopen. En hij gaf ons een nieuwe auto: een grote Mitsubishi.’ (Foto: Paul Blank, Wiki Commons)

Praat Mee!