Cruijff ziet geen kansen: ‘Dra-ma-tisch’

Johan Cruijff ziet het Nederlands elftal niet stunten op het WK in Brazilië. De legendarische nummer 14 denkt dat de groepsfase overleven al een moeilijk verhaal wordt. Toch vindt Cruijff dat Oranje niet met elf man in de eigen zestien moet gaan staan.

‘Het wordt ontstellend moeilijk’, reageert hij in het Algemeen Dagblad. ‘Oranje heeft best kwaliteit. Maar de meeste spelers zijn nog te jong. En dan die loting: Spanje, Chili… Dra-ma-tisch.’

‘Het brengt ons terug bij de realiteit, daar waar ons voetbal tegenwoordig staat”, aldus Cruijff, die ook de berichten hoort die zeggen dat Van Gaal de defensie moet dichtspijkeren en moet hopen op de bevliegingen van Arjen Robben en Robin van Persie. ‘Dat is nou de reden dat ik nooit veel commentaar geef op voetbal. Dit soort dingen… Slaat nergens op’, stelt Cruijff.

‘Ik had vroeger als coach van Barcelona twee kleine backjes, dat waren voorheen aanvallers. In het centrum had ik Koeman en Guardiola. De ene was te traag, zei men, de ander kon niet verdedigen. We wonnen alles.’

1 Reactieop dit Bericht

 1. Tja, het gouden Barca van Cruijff was verdedigend eigenlijk heel slecht.
  Het gouden Ajax van Louis had ook maar een echte verdediger (De Boer). Blind kon een op een verdedigend er helemaal niets van (aldus Seedorf).
  Toch wonnen ze alles.
  Raar dat dit tegenwoordig schijnbaar niet meer kan. Een centrum hedendaags schijnbaar dient te bestaan uit een rechter en linker centrale verdediger.
  Als ik Louis was zou ik dat eens overboord gooien en gewoon drie verdedigers opstellen. Met daarvoor Van der Vaart op 4, zoals Jonk vroeger, en een middenveld met verdedigende middenvelders, te weten Nigel de Jong en Daley Blind, en Sneijder of Van Persie op 10.
  Ik denk dat Oranje dan, ook gezien de verassing van zo’n opstelling, meer kans maakt op het WK dan met wat er nu staat.
  Gewoon ouderwets 3-4-3
  Cilissen;
  Van der Wiel (Van Rhijn), Vlaar, Martens Indi;
  Van der Vaart
  De Jong, Sneijder, Blind
  Lens, Van Persie, Robben

Praat Mee!