Onze Oranjetoekomst: Kishna, een vechter met enorme potentie

Dit is de nieuwe rubriek van Onze11.nl: Onze Oranjetoekomst. Elke week zullen we uitgebreid ingaan op een groot talent in Nederland die de potentie heeft de top en zo ook het Nederlands elftal te halen. 

Het is 30 maart, lekker voetbalweer. Jong Oranje werkt haar EK-kwalificatieduel in het Noord-Franse Sedan af met Frankrijk. Hoge verwachtingen moeten worden waargemaakt door de groep die barst van de potentie, echter wordt er een troosteloos kunstje vertoond. De mannen van Albert Stuivenberg vormen los zand en lijken alleen maar voor zichzelf te voetballen.

Een makkelijk bruggetje is hier gemaakt naar Ricardo Kishna, het grote talent van Ajax. Een jonge vechter die via de amateurclub V.U.C en de jeugdopleiding van ADO Den Haag terechtkwam bij Ajax. De vleugelaanvaller maakt sinds zijn vijftiende al deel uit van de Oranje-familie. De vleugelflitser maakte na vijftien lentes in het duel met Turkije (4-1 winst) zijn debuut voor Oranje onder-15. Het talent zette zich meteen op de kaart door te scoren tegen de Turken. Een jaar later, in 2010, werd Oranje onder-16 aangedaan. Ditmaal debuteerde hij tegen zijn leeftijdsgenoten van Frankrijk, uiteraard werd het debuut weer opgeleukt met een doelpunt van de Hagenaar. In hetzelfde jaar maakte de vleugelspeler de gewaagde overstap van ADO Den Haag naar Ajax.

Al snel begon de jonge Kishna op te vallen met prachtige acties en doelpunten, zodoende verdiende de geboren Hagenees zijn eerste profcontract in 2011 bij Ajax. Kishna werd een prachtige toekomst voorspeld, echter leken blessures roet in het eten te gooien. De technische Hagenees raakte geblesseerd aan beide knieën, een kraakbeendefect was de boosdoener. Het hield Kishna ongeveer twee jaar aan de kant en uiteraard werd er gevreesd voor zijn carrière. Echter kwam de vleugelspeler via de A2 van Ajax goed terug van zijn zware blessure. Zodoende stootte de man die beschikt over een geweldige techniek in 2014 door naar het eerste van Ajax. Opeens was daar ook weer Oranje onder-19, de man die getogen werd in Den Haag maakte zijn debuut tegen Spanje. Hier werd wel met een traditie gebroken: Kishna scoorde niet in zijn debuutwedstrijd. Vervolgens veroverde het talent op de vleugels snel de harten van de supporters in Amsterdam met een belangrijke assist tegen aartsrivaal Feyenoord en een werkelijk prachtige goal tegen AZ. Dit bleef opnieuw niet onopgemerkt in Zeist, zodoende mocht de ingeburgerde Amsterdammer op 5 maart 2014 zijn debuut maken voor Jong Oranje. Jong Israël was de tegenstander in het met 1-0 verloren oefenduel.

Een carrière van een topspeler lijkt geboren, echter krijgt Kishna dit seizoen toch flink wat kritiek te verduren. De jongeling wordt verweten een ‘momentvoetballer’ te zijn en over het algemeen niet genoeg toe te voegen aan het spel van Ajax. Dit valt uiteraard niet te ontkennen, maar we moeten hier niet vergeten dat we het hebben over een jongen die net een jaar op het hoogste niveau meedoet. Ook speelt zaakwaarnemer Mino Raiola de vleugelaanvaller duidelijk parten, de mondige zaakwaarnemer lijkt er alles aan gelegen om Kishna naar het buitenland te loodsen.

Een overstap naar het buitenland zal, kijkend naar eerdere voorbeelden van jonge Nederlandse talenten, catastrofaal zijn voor de carrière van de vleugelaanvaller. Zaak lijkt voor Kishna om zijn hoofd én niet door de media én niet door zijn zaakwaarnemer op hol te laten brengen. Echter moet de geboren Hagenees zijn bluf en branie niet verliezen, uitspraken als: ‘Ik wil de beste ter wereld worden’, kunnen we natuurlijk alleen maar van genieten. We kunnen stellen dat, als alle randvoorwaarden voor Kishna aanwezig zijn, we een topper te pakken hebben waar we in de lengte van jaren nog van zullen kunnen genieten in het ‘grote’ Oranje.

Door Niels Engelman | @Niels_engelman 

Praat Mee!