Cruijff was graag een keer bondscoach geweest

Nederlands beste voetballer Johan Cruijff beleefde grote successen, maar was nooit bondscoach van zijn land. ‘Ik was het graag eens geweest hoor’, zegt de legendarische nummer 14 tegen Het Parool. 

‘Maar het kon niet. Het mocht niet’, vervolgt Cruijff. ‘Het lag niet aan mij. Echt niet. Ik zou geen goede bondscoach zijn geweest. Want ik wil intensief met spelers kunnen werken. Maar een WK had ik graag eens gedaan’, aldus Cruijff.

Op dit moment is de ‘rivaal’ van Cruijff, Louis van Gaal, de bondscoach. Cruijff clashte onlangs nog met Van Gaal tijdens de zogeheten Fluwelen Revolutie bij Ajax. Op de vraag hoe Cruijff het nu aan zou pakken als bondscoach, is Cruijff dan ook gereserveerd. ‘Alles wat ik zeg is altijd voor discussie vatbaar. Ik wil niemand voor de voeten volgen’, klinkt Cruijff politiek correct.

Toch heeft Cruijff wel een tip: ‘De kwaliteit van een elftal is nooit de optelsom van de beste spelers. Het gaat erom dat je de spelers opstelt die samen binnen een team kunnen functioneren. (Foto: Pro Shots)

Praat Mee!