Hiddink heeft geleerd van eerdere fout: ‘Midzomervoetbal is gevaarlijk’

Als het voetbalseizoen al lang en breed voorbij is, speelt het Nederlands elftal nog een hele belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland. Bondscoach Guus Hiddink roept zijn selectie daarom al op 25 mei bijeen voor een optimale voorbereiding op het duel met de Letten. De keuzeheer van Oranje wil daarmee voorkomen dat zijn ploeg opnieuw punten morst.

Eind maart kwam het Nederlands elftal niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Turkije. In de blessuretijd maakte Wesley Sneijder de gelijkmaker en voorkwam hij een nieuwe blamage voor Oranje, nadat eerder al werd verloren van Tsjechië en IJsland. Hiddink beseft zich dat ieder puntenverlies het Nederlands elftal vanaf nu fataal kan worden.

Hiddink op zijn hoede

De 68-jarige Varssevelder waakt dan ook voor het treffen met Letland op 12 juni. Twintig jaar geleden ging het helemaal mis tegen Wit-Rusland, toen een slap Nederlands elftal met 1-0 onderuit ging. Toentertijd stond Oranje ook onder leiding van Hiddink.

‘Midzomervoetbal is gevaarlijk’, beaamt de bondscoach tegenover Voetbal International. Hiddink is dan ook blij dat hij tijdig kan beschikken over zijn spelers en er op 5 juni eerst een oefeninterland tegen de Verenigde Staten op het programma staat. ‘Goed om de jongens dan al even bij elkaar te hebben’, laat Hiddink weten.

Nederland is na vijf wedstrijden terug te vinden op de derde plaats in groep A van de EK-kwalificatie. Het gat met koploper Tsjechië bedraagt maar liefst zes punten, terwijl ook de achterstand op nummer twee IJsland aanzienlijk is (vijf punten). De eerste twee landen plaatsen zich rechtstreeks voor het EK van 2016 in Frankrijk, terwijl de nummer drie zich via de play-offs moet zien te kwalificeren voor het Europese eindtoernooi.

Praat Mee!