Onze Oranjetoekomst: Van Beek, winnaar met het minste talent

Dit is de nieuwe rubriek van Onze11.nl: Onze Oranjetoekomst. Elke week zullen we uitgebreid ingaan op een groot talent in Nederland die de potentie heeft de top en zo ook het Nederlands elftal te halen.

Het is 18 augustus 2013, Feyenoord werkt in de warme zomerzon de klassieker af in de Amsterdam ArenA met Ajax. Een duel wat ieder jaar weer prachtige emoties oproept bij de supporters van de havenstad. Zo ook voor jongeling Sven van Beek, een van de jeugddiamanten die geslepen werd op het complex van Varkenoord.

Waar veel spelers al op jonge leeftijd een enorme toekomst wordt voorspeld lag het debuut van Van Beek tegen Ajax een aantal jaren ervoor totaal niet in de lijn der verwachting. De man die van origine een centrumverdediger is begon in de D-tjes op het alom geroemde Varkenoord van Feyenoord. Fysiek had de jeugdige verdediger het al mee tegen zijn leeftijdsgenoten, zodoende stootte de defensieve man vrij gemakkelijk door tot de B-tjes van de Rotterdammers. Echter kwamen hier veel concurrenten om de hoek kijken: met Lucas Woudenberg (Feyenoord 1), Terence Kongolo (Feyenoord 1), Karim Rekik (PSV 1) en Kevin Gómez (Stoke City <21) liep het nodige defensieve talent bij Feyenoord rond. Van Beek werd teruggezet naar de B2 en kreeg dus niet de kans om zich te bewijzen tussen zijn huidige ploeggenoten die eerder genoemd werden en Anass Achahbar, Jean-Paul Boëtius en Tonny Vilhena.

Waar veel jeugdige voetballers de motivatie kwijt zouden raken bij een degradatie naar de B2 gebeurde bij de jonge verdediger van Feyenoord het omgekeerde. Van Beek begon dubbel zoveel in zichzelf te investeren en wist zich zo terug te knokken. Een beloning volgde snel met de eerste invitatie voor Oranje onder 19 en de promotie naar het vlaggenschip van de opleiding van Feyenoord: de A1. Onder coach Damien Hertog wist de verdediger zich in de kijker van de clubleiding én Ronald Koeman te spelen. De talentvolle verdediger tekende in 2013 een contract. Een dag nadat Van Beek tekende bij de Rotterdammers mocht hij meteen zijn opwachting maken in het eerste elftal van Feyenoord. De man die onderhand alweer 2476 minuten in het eerste heeft afgewerkt speelde zijn eerste (oefen)duel in Feyenoord 1 tegen het inmiddels failliete AGOVV Apeldoorn. Later dit jaar mocht de toekomstige topper zijn officiële debuut maken voor het eerste van Feyenoord, de fysiek sterke verdediger mocht in de basis beginnen in het bekerduel met PSV. Hij verving de zieke Daryl Janmaat. De rest van het jaar moest het talent zich tevreden stellen met het warm houden van de bank, echter begon het vertrouwen in Sven van Beek binnen het Rotterdamse Feyenoord wel steeds groter te worden.

Dit vertrouwen werd het jaar erna ook vertaald in meer duels voor de jeugdinternational, Van Beek speelde 15 wedstrijden voor Feyenoord. Echter betekende dit nog niet de definitieve doorbraak voor de jongeling die het vaak met invalbeurten moest doen. Die definitieve doorbraak zou de achterhoedespeler het jaar erna kennen, concurrent Stefan de Vrij vertrok na een geweldig WK naar het Italiaanse Lazio Roma, zodoende had het defensieve talent vrij baan. In de jaargang 2014/2015 is Van Beek dan ook een vaste waarde geworden bij Feyenoord.

Terugkijkend op de nog prille carrière van de verdediger afkomstig van Varkenoord kunnen we stellen dat Van Beek niet zozeer door zijn talent doorgebroken is in de havenstad. De verdediger heeft geleerd kritisch naar zichzelf te kijken en keihard te werken. Combineer dit met fysieke kracht, lengte en een realistische en relativerende kijk op het leven en je hebt een succesformule te pakken. In tegenstelling tot een aantal jaar geleden kunnen we de verdediger van Feyenoord nu wél een prachtige toekomst voorspellen. Als de speler in de achterhoede met beide benen op de grond blijft hebben we een échte verdediger te pakken die in de lengte van jaren nog mee kan in Oranje. Fijn voor Onze Oranjetoekomst aangezien we hier in Nederland juist zo’n tekort hebben aan meedogenloze rasverdedigers.

Door Niels Engelman | @Niels_engelman | Niels.engelman@gmail.com

Aflevering 1: Kishna, een vechter met enorme potentie.

Praat Mee!