Blind: ‘Het gaat nu meer om gevoel en intuïtie’

Danny Blind mag na het EK in 2016 het stokje overnemen als bondscoach van Guus Hiddink, maar vervult tot dan de rol als assistent. Blind is naar eigen zeg vooral druk om de interlandperiodes heen en zorgt er voor dat iedere “potentiële” Oranje-international nauwkeurig wordt gevolgd.

Tijdens een interview met BNR geeft de assistent toe dan hij gemiddeld tien wedstrijden per week bekijkt om zo up-to-date te blijven van de ontwikkelingen van zijn landgenoten. ‘Ik kijk twee wedstrijden live, of meer als er Europees voetbal is en er zitten Nederlanders bij. En een stuk of zes, zeven wedstrijden kijk ik terug, dus gemiddeld zit ik op tien wedstrijden per week’, zo legt de voormalig Oranje-vedette uit.

In tegenstelling tot Louis van Gaal wordt er bij bondscoach Hiddink meer gekeken op intuïtie en gevoel voor wie in aanmerking komt voor Oranje. Cijfers en statistieken worden dus minder gebruikt dan voorheen en alleen om het gevoel te kunnen bevestigen. ‘Neem Bas Dost: de laatste maanden raakt hij geen ballen meer, maar de ballen die hij aanraakt eindigen vaak in het netje en daar gaat het om.’

Praat Mee!