Feyenoord verzaakt en zet Europees voetbal op het spel

Feyenoord heeft op de laatste dag van de eredivisie de derde plek uit handen gegeven. De ploeg van de Oranje-internationals Jordy Clasie en Kenneth Vermeer verloren met 3-0 de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle en moet nu de play-offs in om Europees voetbal veilig te stellen.

Aanvoerder Jordy Clasie verwoordde voorafgaand aan de wedstrijd dat er ten koste van alles gewonnen moest worden van de Zwollenaren, maar tijdens de eerste helft liet Feyenoord niet die intentie zien. PEC Zwolle haakte makkelijk aan en bepaalde zelfs de grootste delen van de wedstrijd het ritme, maar gescoord werd er niet door de beide ploegen. De grootste kans kwam op naam van Jean-Paul Boetius die de paal raakte, maar meer was er niet te beleven.

Na rust moesten de Rotterdammers het spelbeeld omdraaien om de drie punten naar huis mee te nemen, maar al snel werd het duidelijk dat het nog een lange tweede helft zou gaan worden. Vroeg in de tweede helft combineerde Ben Rienstra zich met Jesper Drost door de defensie en schoot de 1-0 binnen. De bekritiseerde Fred Rutten besloot meteen in te grijpen en haalde de 34-jarige Joris Mathijssen naar de kant voor Anass Achahbar.

De aanvallende wissel bracht Feyenoord niet veel goeds. PEC Zwolle bleef het betere van het spel houden maar het ontbrak de aanvallers aan scherpte om de uitblinkende Vermeer te verschalken. Twintig minuten voor tijd kwam alsnog de genadeklap, Rick Karsdorp haalde Ryan Thomas onderuit in het strafschopgebied en moest met rood van het veld. De daaropvolgende penalty werd benut door Thomas Necid en het leek einde verhaal voor Feyenoord. In de slotfase scoorde Necid nog een keer en bracht de eindstand op 3-0.

Door de winst van AZ (1-4) op Excelsior zakt Feyenoord naar de vierde plaats en moet het in de play-offs opnemen tegen SC Heerenveen. Of dit met Rutten aan het roer is, is de grote vraag. Volgens de Telegraaf zou de coach zijn opgestapt na het verlies.

Praat Mee!