Amsterdam verdiende mee aan Champions League

Door deelname van Ajax aan de Champions League verdiende de stad Amsterdam bijna drie miljoen euro

Routeplanner GoEuro en Onefootball deden onderzoek naar de inkomsten van de thuissteden van de clubs die deelnamen in de Champions League van dit jaar.Hieruit is gebleken dat speelsteden, zoals Amsterdam, wel degelijk financieel mee profiteren van het sportieve succes van hun club. De speelsteden verdiende geld door het toerisme dat de thuiswedstrijden met zich meebracht.Hieruit blijkt dus dat de Champions League, naast de door de UEFA uitbetaalde winstpremies en startgeld, nog meet secondaire inkomsten met zich meebrengt.

GoEuro deed intensieve research naar de transport en reis-inkomsten doordat supporters zich verplaatsen naar de verschillende speelsteden. Hieruit is naar voren gekomen dat het kampioenenbal ook voor Amsterdam zeer lucratief was. Je kunt hierbij denken aan inkomsten uit het gebruik van het openbaar vervoer, kosten voor overnachtingen, en het bedrag dat uitsupporters uitgeven aan eten en drinken tijdens hun verblijf.

Volgens de berekening bedragen de totale jaarlijkse reisinkomsten door de Champions League ongeveer 237 miljoen euro. De inkomsten per stad is uiteraard afhankelijk van hoe ver de club uiteindelijk geraakt in het toernooi. De totale inkomsten voor Amsterdam, doordat Ajax in de groepsfase uitgeschakeld werd, komen ongeveer neer op wel 3 miljoen euro.
Na de groepsfase gaan de inkomsten snel omhoog. Doordat dit jaar de finale in het Olympiastadion gespeeld wordt verdiend Berlijn het meerste van alle speelsteden, tot wel 36 miljoen euro. (foto: Dohduhdah)

Praat Mee!